Fostul comandant al Armatei SUA în Europa: ”De ce Polonia și România nu-și ridică avioanele de îndată ce înțeleg că vin rachete?”

Generalul Ben Hodges, fost comandant al Armatei Statelor Unite în Europa, atrage atenția asupra necesității ca țările NATO să acționeze împotriva rachetelor lansate de Rusia asupra infrastructurii civile a Ucrainei.

Într-un interviu acordat pentru „Välisilm”, Hodges compară situația cu cea din Marea Roșie și propune ca țările NATO, precum Polonia și România, să doboare rachetele care traversează spațiul lor aerian și sunt destinate să lovească ținte civile în Ucraina.

Publicitate

Potrivit generalului american, bombardamentele rusești asupra Ucrainei ar putea continua pentru o perioadă îndelungată, iar el se întreabă care va fi impactul sprijinului occidental asupra țării afectate.

„De ce Polonia și România nu își ridică avioanele de îndată ce înțeleg că vin rachete? Nu știi că acea rachetă nu le va lovi”, declară Hodges, subliniind necesitatea angajării rachetelor din partea țărilor traversate.

Generalul propune o abordare similară cu cea a Marinei SUA în Marea Roșie, care doboară rachete îndreptate către navele de marfă. El argumentează că țările NATO ar trebui să considere opțiunea de a contracara rachetele destinate să lovească ținte civile din interiorul propriului lor spațiu aerian.

În ceea ce privește controversatul subiect al avioanelor F-16 furnizate Ucrainei, Hodges exprimă îndoieli cu privire la operațiunile acestora de la baze din România. El consideră că rușii ar urmări orice bază care ar găzdui astfel de avioane și apreciază că Ucraina va fi precaută în modul în care le va utiliza și le va proteja.

Totuși, generalul nu vede o posibilitate iminentă ca bazele aeriene cu F-16 să fie amplasate în România, atribuind aceasta unei posibile lipse de voință politică în cadrul NATO.

Publicitate