Salvamontiștii din Argeș au publicat pe contul lor de Facebook imagini impresionante cu urmele lăsate de un trăsnet pe corpul unui om, ca parte a unei campanii de conștientizare a pericolelor din munți.
„Cam așa arată „desenul” făcut de descărcarea electrică de la un fulger primit „parțial”. Un om care ar fi murit dacă trăznetul lovea un metru-doi mai aproape! Și-a pierdut conștiența pentru 20-30 de minute din cauza electrocutării și a bubuiturii, dar și-a revenit încetul cu încetul, fiind capabil să coboare pe picioare”, au scris salvamontiștii în postare.
Loviturile directe de fulger sunt adesea mortale, provocând oprirea respirației și a inimii, explică specialiștii de pe site-ul amper.com. Stopul cardiac este principala cauză a decesului în astfel de situații, iar arsurile și explozia cauzată de fulger pot provoca și alte leziuni grave. Totuși, dacă fulgerul lovește în apropiere, șansele de supraviețuire cresc, deși pot apărea arsuri și diverse șocuri.
Salvamontiștii argeșeni avertizează că auzirea tunetelor este un semn clar că riscul descărcărilor electrice este ridicat. Dacă timpul dintre observarea fulgerului și auzirea tunetului este mai mic de 30 de secunde, norul încărcat electric se află la o distanță de maximum 10 kilometri, și există un pericol iminent.
Pentru a evita tragediile, salvamontiștii oferă câteva sfaturi esențiale: „Respectați prognozele meteo și, mai ales în Făgăraș, fiți pregătiți pentru schimbările bruște ale vremii. Părăsiți urgent creasta principală sau muchiile, unde probabilitatea de lovire este mai mare. Dacă furtuna este deasupra voastră, coborâți sub linia crestei și așezați-vă pe vine pentru a reduce riscul de a fi loviți. Nu fugiți și nu vă adăpostiți sub arbori sau stânci, care pot atrage fulgerul.”