Grigore Leșe: melodia ”Aşa-i românul” provine din folclorul maghiar!

Artistul Grigore Leșe, în vârstă de 69 de ani, a stârnit controverse în cadrul emisiunii „Insider politic” de la Prima TV, afirmând că melodia „Așa-i românul”, des frecventată la manifestările de 1 Decembrie, are origini în folclorul maghiar.

Acesta a explicat că, având cunoștințe muzicale, poate identifica influențele maghiare în melodie, evidențiind că interpreții români nu sunt conștienți de aceasta și o cântă ca și cum ar fi de proveniență românească.

„Eu știu bobițele, am făcut asta în școală, în academie. Dacă o melodie sare la cvintă, e folclor maghiar. Dar interpreții români cântă «Așa-i românul» ca și cum ar fi melodie românească, dar e ungurească. Ei nu știu, pentru că n-au știință. Ei sunt oportuniști”, a declarat Grigore Leșe, conform informațiilor furnizate de agenția News.ro.

Artistul a dezvăluit și o altă interpretare a versurilor, arătând că textul original spune „Mă rog fierbinte pentru a mea țară și pentru tine scump poporul meu!”, însă el sugerează că termenul „popor” poate fi înlocuit cu „pologul”, adică pământul. Apreciază că acest termen sună mai pompos și triumfal.

Referindu-se la cea mai cunoscută interpretare a melodiei, cea a lui Nicolae Furdui Iancu, Grigore Leșe a fost întrebat dacă melodia „Noi suntem români” reprezintă muzica românească și poporul român. Artistul a comparat această piesă cu un marș și a sugerat că este echivalentă cu declarații similare de patriotism ale altor națiuni.

În plus, Leșe a criticat manifestările de fals patriotism întâlnite în special de Ziua Națională, menționând un exemplu despre un individ care, îmbrăcat în haine tradiționale, a recunoscut că le-a împrumutat pentru a marca această zi, fără să aibă o legătură autentică cu tradițiile românești.

Realizator de radio și televiziune, profesor universitar de etnomuzicologie și doctor în muzică, Grigore Leșe a adus la lumină aceste observații în cadrul emisiunii „Insider politic” de la Prima TV, provocând o dezbatere aprinsă asupra originii și interpretării melodiilor tradiționale românești.

Publicitate