Guvernul a aprobat vânzarea companiilor de stat, printre care și Portul Constanța

Premierul României, Florin Cîțu, a anunţat că a fost aprobat un proiect de lege care abrogă legea ce interzicea vânzarea activelor companiilor de stat din România, cum ar fi Portul Constanța.

În acest fel, Guvernul României intenționează să scoată la vânzare acțiuni la Compania Națională Administrația Porturilor Maritime S.A., la Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Maritime S.A., dar și la celelalte societăți de stat care administrează porturile românești.

Prin vânzarea unor pachete de acțiuni, cabinetul Cîțu intenționează să atragă capital privat, străin sau autohton, în companiile de stat.

Acesta este motivul din pricina căruia, premierul Florin Cîțu a anunțat că a fost aprobat un proiect de lege care abrogă legea care interzicea până acum vânzarea participațiilor companiilor de stat din România. Este vorba despre legea nr. 173 din 13 august 2020.

Practic, proiectul de lege inițiat de PSD prin care se interzicea vânzarea de acțiuni la companiile de stat, a fost acum anulat de liberali.

Acționariatul CN APM

În acest moment, C.N. Administrația Porturilor Maritime S.A. este deținută în proporție de 80% de statul român, prin Ministerul Transporturilor, în timp ce un pachet de 20% se află în administrarea Fondul Proprietatea SA (pachet transferat în 2005, tot de liberali).

Florin Cîțu: „A fost aprobat un proiect de lege foarte mult aşteptat de partea puternică a economiei, respectiv de economia privată. Este vorba de un proiect de lege care abrogă legea aprobată în Parlamentul României care suspenda – un lucru firesc pentru o economie de piață: dreptul companiilor de stat să acceseze fonduri din sectorul privat.

Astăzi reparăm o nedreptate. Acest proiect de lege merge la Parlament. E un mesaj clar spre investitori că acest Guvern susține investițiile, care are nevoie de investiții pentru a se dezvolta și este un semnal corect”, a spus Florin Cîțu, în cadrul unei conferințe de presă.

Este vorba de LEGEA nr. 173 din 13 august 2020, propusă de PSD, privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică, prin care se interzicea, pentru o perioadă de 2 ani, înstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale, la instituții de credit, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de capital social deținută.