Guvernul va fi cercetat penal pentru moartea pacienților netratați? Plângere penală a ”ANPP”

Avocații Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor au început să depună plângeri penale in rem împotriva Guvernului, arătând că măsurile luate în timpul stării de urgență și stării de alertă au provocat moartea pacienților și agravarea bolilor.

În același timp, Asociația urmează să facă plângere penală împotriva Executivului pentru deturnare de fonduri.

Publicitate

Procurorii vor declanșa cercetări penale în urma plângerilor penale in rem depuse de avocații Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor împotriva Guvernului.

”Dosarele sunt acum la medicină legală, iar avocații analizează și celelalte dosare. Mai avem avocați care ne solicită să participe la această activitate a noastră. Mai sunt și alți avocați care au preluat astfel de dosare.

Acțiunea este in rem, plângere penală in rem, pentru că nu putem noi stabili vinovații acum, este nevoie de o anchetă serioasă care să releve cine a fundamentat măsurile luate și cum au fost ele fundamentate.

Avem și cauze civile, la pacienții care nu au decedat, dar li s-a agravat boala, astfel încât este nevoie de proceduri noi, de recuperare, care înseamnă foarte mulți bani. Deocamdată procurorii trebuie să stabilească cine sunt vinovații.

Primul ordin a fost, la începutul stării de urgență, că toate spitalele vor primi doar cazuri de urgență, după care au revenit și au spus că medicii pot stabili care cazuri sunt urgente. De aici a pornit totul, pentru că managerii de spitale nu au avut cum să aplice acest lucru, pentru că ar fi trebuit să consulte pacienții, iar dacă îi consultai trebuia să-i primești în spital.

Însă spitalele nu aveau create circuitele pentru Covid și non-Covid. Mai târziu au apărut acestea. Mai apoi, secretarul de stat Horațiu Moldovan a mai emis un ordin, 555, prin care a stabilit limita de internare, 20% cazuri de urgență și 50% în ambulatoriu.

Și cu restul ce faci? Cine a stabilit acest lucru și pe ce criterii? Chiar și în corespondența pe care am avut-o cu ministrul Tătaru, acesta s-a întrebat cum se poate stabili urgența dacă nu sunt consultați pacienții.Toate ordinele am înțeles că au fost redactate de Raed Arafat și de o parte din directorii din Ministerul Sănătății, însă primul ordin care interzicea internarea pacienților care nu sunt urgențe medicale l-a făcut doar Arafat.

Iar managerii de spital nu puteau aplica dispozițiile lui Arafat decât dacă închideau spitalele. Și ce-au făcut? Au închis spitalele și au externat pacienții. După aceea s-au gândit ei să facă un ordin de ministru prin care obligau spitalele să facă niște circuite, circuitul roșu și circuitul verde, dar au făcut târziu acest lucru, iar între timp spitalele au fost blocate.

Pentru că managerii de spital nu au avut la dispoziție aceste ordine prin care să poată organiza circuite, ba mai mult, să obțină și aprobarea DSP-urilor pentru structurile noi funcționale. Abia după 15 mai au putut face acest lucru”, a declarat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), pentru national.ro.

 

Publicitate