Halucinant! Polițiștii sunt obligați să dea amenzi, altfel riscă să fie dați afară din sistem

Angajații MAI sunt obligați să dea amenzi, pentru că altfel primesc calificativul nesatisfăcător, ne spun reprezentanții Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

La două calificative de nesatisfăcător consecutive, polițiștii sunt dați afară din sistem, susțin sindicaliștii, scriu cei de la national.ro.

Polițiștii sunt extrem de supărați că au fost din nou trimiși să dea amenzi absurde cetățenilor, atrăgând și mai multă aversiune din partea populației. Sindicatele din sistem spun că cei mai mulți agenți nu vor să aplice astfel de sancțiuni, dar nu au încotro.

”Îi pune din nou pe polițiști în conflict cu societatea, lucru pe care noi nu ni-l dorim. Noi lucrăm în sprijinul cetățeanului, nu împotriva cetățeanului, așa cum dorește ministrul Vela, să creeze conflicte. Acea linie telefonică deschisă și acea recomandare de a-i semnala pe cei fără mască este o mare capcană și o mare instigare la conflict.

Cum să le spui să-l filmeze pe ăla sau pe ăla? Păi ăsta este mesaj politic de adâncire a conflictelor din societate. În Bulgaria nu se poartă masca și nu cresc cazurile. Numai la noi cresc. Știu că oamenii ne înjură, dar polițiștii nu sunt vinovați. Iar ne duc în acea zonă a respingerii actului polițienesc în sine.

Practic ne compromite prin această măsură. Vela sacrifică Poliția pentru interese politice. Am vorbit cu polițiștii cu funcții de execuție din țară și categoric nu sunt de acord cu aceste aberații. Și vorbesc aici de cei care sunt polițiști, nu despre cei care lucrează la Poliție, că este o mare diferență.

Cei care lucrează la Poliție sunt de acord cu aplicarea amenzilor, iar cei care sunt polițiști nu sunt de acord. Există varianta aplicării avertismentului verbal, prevăzută în lege. Însă aici este o problemă. Seara, polițiștii trebuie să dea raportul, câte persoane au legitimat, câte contravenții au constatat, câte sancțiuni au aplicat.

Decizia este politică. Cei care lucrează la Poliție o să-i forțeze pe cei care sunt polițiști să dea amenzi pe această chestie, a raportului de activitate zilnic. Pentru că, dacă nu dau sancțiuni, polițiștii vor primi calificativul nesatisfăcător, iar la două calificative de nesatisfăcător consecutive te dă afară din poliție, așa scrie în lege”, ne-a declarat Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

”Deficitul nostru de personal, în medie, este de 30%. Sigur că sunt zone unde deficitul este de 20% și zone unde deficitul este de 40%. De exemplu, Bucureștiul stă mai bine la acest capitol, dar sunt localități din zona rurală unde deficitul este de 50% și chiar de 60%. Și în condițiile acestea trebuie să asigurăm 20% personal pentru polițiștii în civil. Este clar că această măsură este total ineficientă pentru siguranța publică.

Din efectivele pe care le avem la dispoziție pentru siguranța publică și pentru prevenirea și combaterea stărilor infracționale în zonele rău famate, pentru prevenirea și combaterea contravențiilor de altă natură, se dizlocă forțe importante care sunt trimise în piață să vadă dacă oamenii au sau nu mască.

Prostia asta cu polițistul în civil afectează și ea siguranța publică, pentru că s-a dovedit că prezența unui polițist în uniformă într-o zonă rău famată, care doar stă acolo și nu face nimic, diminuează starea infracțională cu peste 70%”, ne-a mai precizat președintele SNPPC, Dumitru Coarnă.

Publicitate