HARTA ocupării paturilor de Terapie Intensivă pentru bolnavii de COVID-19

Epidemia de COVID-19 în România este pe un trend ascendent de două săptămâni, iar o parte dintre cei infectați ajung în stare gravă, la secțiile de Terapie Intensivă.

În toată țara sunt disponibile 1050 de paturi dotate cu aparatura necesară pentru îngrijirea acestor pacienți, iar duminică, 4 octombrie, erau ocupate 598 de locuri, un record de la începutul pandemiei. În județele unde epidemia evoluează intens, secțiile de Terapie Intensivă s-au umplut, scrie g4media.ro.

De câteva zile, România înregistrează cele mai multe infectări zilnice de până acum, peste 2000 de cazuri în majoritatea zilelor, cu un record absolut de 2343 vineri.

Un număr de 598 de persoane infectate cu coronavirus se află duminică internate în secțiile de Terapie intensivă, stabilindu-se astfel un nou record, potrivit buletinului de presă transmis de Grupul de Comunicare Strategică.

Medicul Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase a Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara, a tras duminică un semnal de alarmă, avertizând că locurile de la Terapie Intensivă sunt pline.

”Dacă cumva există o persoană care face formă severă și se decompensează, de asemenea, nu mai are unde să fie tratat”, a scris Musta pe pagina de Facebook a spitalului.

În județul Iași, spitalele sunt ocupate la capacitate maximă. La Terapie Intensivă, cele 27 de paturi sunt ocupate. Toate spitalele care tratează pacienți cu COVID-19 sunt aproape pline. Din cele 430 de locuri din tot județul, sunt ocupate 417, conform Direcției de Sănătate Publică.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a mers sâmbătă la Iași pentru a vedea cum poate fi crescută capacitatea spitalelor pentru bolnavii de COVID-19.

Tătaru a avut o discuţie cu autorităţile locale şi cu managerii de spitale pentru reevaluarea capacităţii de paturi din spitalele suport COVID-19 din Iaşi.

„S-a evaluat încă o dată capacitatea actuală a spitalelor pentru a primi cazuri confirmate dar şi pentru a vedea ce secţii suplimentare se pot deschide. Astăzi sunt 172 de cazuri în oraşul şi în judeţul Iaşi. Se operaţionalizează 65 de paturi la Spitalul Sf. Spiridon, pregătim şi şase paturi de terapie intensivă la spitalul CFR şi se face reevaluarea celorlalte paturi de terapie intensivă de la Spitalul de Neurochirurgie şi aparatura necesară, care pot fi mobilizate la un anumit moment”, a spus Nelu Tătaru.

Întrebat fiind când crede că spitalul mobil de la Leţcani va deveni funcţional, ministrul Sănătăţii a răspuns că îşi doreşte ca acesta să devină funcţional în scurt timp.

La Spitalul Județean Suceava, potrivit instituției prefectului, mai sunt libere doar două paturi cu ventilatoare pentru pacienții cu COVID-19. Sâmbătă, 19 pacienți din Suceava prezentau forme grave ale bolii și erau internați în secția ATI, dintre aceștia cinci fiind ventilați mecanic.

 

Publicitate