I-a pus mâna strâmb unei fetițe de 3 ani, apoi nu a vrut să mai vorbească cu părinții

Chirurgul Ioan Dobrescu de la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca a fost reclamat recent pentru felul în care a intervenit în cazul unei fetițe de 3 ani. Părinții susțin că, după ce i-a făcut fetiței radiografia în care se vedeau oasele puse strâmb, Dobrescu „s-a încuiat în birou”.

Medicul are o condamnare pentru mită și un dosar în care a primit o amendă administrativă și profesează în același spital. Conform dosarului consultat de ziariști, el le spunea mamelor că dacă nu-i dau mită e ca și cum ele „nu au grijă de copil” și dezvoltase un sistem de a primi bani, strâmbând din nas dacă nu era mulțumit, ca să nu fie surprins vorbind, informează libertatea.ro.

Dobrescu este un medic care a avut două dosare penale, fiind prins de două ori în flagrant delict. La al doilea, 14 părinți s-au prezentat în fața instanței pentru a povesti cum au fost umiliți pentru a-i da mită doctorului.

Iar judecătorii au decis să-l condamne la 3 ani de închisoare cu suspendare în 2016. A continuat să profeseze în același spital unde a comis faptele. Apoi, în 2016, a refuzat să trateze o pacientă din Covasna, pe motiv că nu știa limba română și a fost amendat cu 1.000 de lei de CNCD.

Cazul de față s-a întâmplat în ianuarie 2021.

Dacă știam, mai ceream părerea cuiva. Dar n-ai cum să știi, nu e ca și cum și-ar rupe mâna zilnic”, spune Paula Niculescu, partenera de viață a regizorului Andrei Dăscălescu.

Fetița celor doi, în vârstă de nici 3 ani, și-a rupt antebrațul în primele zile ale anului 2021. Transferați de la Bistrița la Cluj „Eram la Tășuleasa. Fetița s-a suit pe o canapea și a sărit de acolo. Și-a fracturat mâna. Am întrebat-o de ce a făcut asta. A spus că a vrut să sară ca o pisică”, povestește Paula.

Cel mai apropiat spital era cel din Bistrița, unde familia a ajuns în aceeași zi, pe 2 ianuarie. Dar cum acolo nu exista un ortoped pediatru, pregătit să o anestezieze pentru a-i realinia oasele, fetiței i s-a pus doar un ghips temporar și a fost redirecționată spre Spitalul de Copii din Cluj-Napoca.

Totul foarte OK la primul spital, fata nici nu mai voia să plece de la urgențe. Ne-am gândit că așa va fi și dincolo. Nici nu plecam în neant, căci medicii de la Bistrița i-au anunțat de venirea noastră pe cei de la Spitalul de Copii”, continuă Paula.

Ajunși a doua zi la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca, cei doi s-au împărțit. Andrei a rămas cu micuța în mașină, iar Paula a urcat pentru a se ocupa de „partea birocratică”.

M-au luat în primire asistenta și un domn. Abia la externare am făcut legătura că e chiar medicul. Pe el l-am întrebat dacă pot să fiu de față când îi pune fetiței mâna la loc. Și efectiv a răcnit: «când o să faci Facultatea de Medicină»”, povestește mama fetiței, care a stat internată alături de aceasta la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca.

S-au internat și, după o zi de așteptare, fata a ajuns în sala de operație. Intervenția părea că a decurs bine. „După operație părea vioaie, dar eu tot așteptam să iau legătura cu doctorul. Să vină să-mi spună cum a decurs intervenția. Ceva”, spune Paula.

Interacțiunea a venit abia când femeia a fost chemată să își țină fiica la radiografia dinainte de externare, singura făcută, de altfel, la Spitalul de Copii din Cluj.

Ne-a zis să venim în 3 săptămâni să schimbe ghipsul. I-am zis OK, noi suntem de la Piatra Neamț, dar venim. A spus cum, nu sunteți de la Bistrița? Nu, suntem de la Piatra Neamț, eram la Bistrița când și-a rupt mâna. Păi, vă duceți la Piatra Neamț! Și a plecat, efectiv a plecat și am auzit cum s-a încuiat în birou.”

În radiografia pe care doctorul o văzuse, oasele antebrațului subțire al fetiței, învelit în umbra ghipsului, apar strâmbe. Un fapt pe care părinții îl vor afla abia 3 săptămâni mai târziu.

Citeşte întreaga ştire: Medic condamnat după 14 mărturii de mită, acuzat de un tată: „I-a pus mâna strâmb fetiței mele de 3 ani și nici n-a vrut să stea de vorbă cu noi”