Ilie Bolojan trece la nivelul următor: își face propria companie aeriană la Oradea!

Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor vor înființa, în premieră pentru România, o companie aeriană proprie. Aceasta ar urma să asigure legături aeriene între Oradea și București, dar și între Oradea și alte destinații din afara țării.

Anunţul de inființare a noii companii a fost făcut joi de primarul Florin Birta și președintele CJ, Ilie Bolojan, urmând să fie semnat un protocol de colaborare care va trebui aprobat de consilierii locali și județeni, informează stiripesurse.ro.

Publicitate
„Sunt domenii importante în care colaborarea dintre Primăria Oradea și Consiliul Județean își spune cuvântul, pentru că aceasta duce la dezvoltarea orașului și a județului într-un ritm accelerat.
În cazul de față, a avea un aeroport care să ne conecteze cu capitala țării mult mai bine și cu hub-uri europene exact asta înseamnă, o dezvoltare și condiții mai bune pentru investitori, pentru turiști și pentru comunitatea locală”, a precizat primarul Oradiei, Florin Birta.

Protocolul prevede înființarea unei companii aeriene proprii deținută de Județul Bihor și Municipiul Oradea, eventual și de alte entități din subordinea directă a celor două autorități publice locale.

Astfel, se vor analiza tipurile de companii prevăzute de legislația din România pentru identificarea soluției optime de colaborare: societatea pe acțiuni, societatea cu răspundere limitată etc.

„De ce e bine să facem această companie aeriană locală? Suntem un oraș mediu din România care are în zona de influență a aeroportului aproximativ un milion de locuitori pe care se poate baza și pe care trebuie să îi deservească.

Suntem un oraș și un județ în care operarea zborurilor este la limita de rentabilitate și depinde de politicile comerciale ale companiilor și de contextul global, iar rămânerea totală la hazardul pieței aeronautice nu este o soluție pentru dezvoltarea orașului.

Am decis că este oportun, urmărind modele de conectare ale altor orașe mici din Europa la hub-uri aeriene, să înființăm această companie. Vom achiziționa sau închiria două aeronave de până la 75 de locuri fiecare cu care vom opera zboruri spre diverse destinații. Urmărim o scădere a prețurilor pe rutele respective, întrucât cele actuale nu sunt deloc mici”, a declarat președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Autoritățile doresc operarea cu două aeronave a unor curse Oradea – București, minimum 3 zboruri pe zi în zilele lucrătoare și minimum 2 zboruri pe zi în zilele nelucrătoare, care ar urma să devină operaționale din martie 2022, dar și a unor curse care să lege Oradea de unul sau două aeroporturi internaționale din vestul Europei, care ar urma să devină funcționale cel târziu din luna octombrie 2022.

Activitatea companiei aeriene locale ar urma să fie finanțată din subscripții publice, sponsorizări și donații provenite din partea companiilor locale care vor dori să sprijine acest proiect, susțin reprezentanții primăriei.

Publicitate