Imagini uimitoare din interiorul Catedralei Mântuirii Neamului! Vezi ce recorduri bate construcția

Siteul b365.ro a realizat un reportaj în interiorul Catedralei Mântuirii Neamului, printre oamenii care lucrează la unul din cele mai impresionante proiecte din șantierul construcției, un șantier gigant pentru o clădire monumentală.

”Ați văzut vreodată un înger de aproape, atât de aproape încât să vreți să vorbiți cu el? Ca să vezi un înger față în față, ca să-i admiri aripa lungă de 10 metri trebuie să urci mult, mult pe schele și să ajungi în acel moment al zilei în care lumina inundă bolta altarului.

Publicitate

Apoi, trebuie să înțelegi cum a fost făcut îngerul uriaș, cine l-a creat, din ce substanță, cu ce materiale, de ce și pentru cine. Tehnica mozaicului datează de dinainte de Hristos și a renăscut în România prin proiectul Catedralei Naționale.

Puțini sunt cei care au acces pe șantierul construcției, un șantier gigant pentru o clădire monumentală. B365.ro va prezintă astăzi oamenii care fac îngeri din pietricele colorate, insight într-o lume pe cât de luminoasă, pe atât de nestiută.

Televiziunea seamănă cu arta mozaicului, dacă la televizor avem pixeli pe care nu îi vedem cu ochiul liber, la fel se întâmplă și cu mozaicul. E un efect optic, de la distanță nu percepem pietricelele din mozaic, dar în ansamblu este altceva, este minunat, spune Daniel Codrescu, pictorul iconar care coordonează lucrările de pictură în mozaic de la Catedrala Mântuirii Neamului. Nu este preot. Este pictor. A fost ales să se ocupe de cea mai importantă parte din proiectul catedralei, cea vizuală.

Tatăl meu a fost ucenicul părintelui Sofian și a lucrat cu dânsul în niște vremuri foarte grele, in comunism. Părintele Sofian a lucrat mult în străinătate, în Liban, la Mănăstirea Deir-el Harf, în Siria, Israel și Cipru, a văzut ce înseamnă mozaicul, a văzut adevărata forță pe care o are mozaicul în istoria Bizanțului și în istoria ortodoxiei și atunci s-a întors în România și a încurajat tinerii care știau să lucreze în tehnica asta și le-a tot dat de lucru, la Mănăstirea Antim, de exemplu.

Am crescut cu pietricelele, tata le făcea în casă, și de mic veneam de la școală și mă uităm să văd ce-a mai făcut, eram foarte curios” îmi spune Daniel Codrescu, sus, lângă bolta altarului.

La mantia Maicii Domnului, înaltă de 15 metri, s-au folosit pietricele în 9 nuanțe de roșu

50 de specialisti în mozaic conduși de pictorul Daniel Codrescu lucrează din greu la Catedrală. Iți trebuie multă rabdare, multa migală. Sunt absolvenți ai Universității de Arte din București sau ai secției de Artă Sacră de la Facultatea de Teologie “Justinian Patriarhul”.

Pleacă de la un desen bun și ajung la o pictură pe care se montează tesserele de mozaic aduse special de la Veneția. 50 de oameni folosesc aproape 16 kilograme de mozaic pe metru pătrat. Tesserele din piatră, adică pietricelele, se folosesc la fundaluri, iar cele din sticlă la personaje. Pentru fiecare sfânt se face o comandă specială in Italia, de exemplu, la Mantia Maicii Domnului s-au folosit tessere în nouă nuanțe de roșu.

Mega recordurile continuă

Catapeteasma este cea mai mare din lume: 23,8 pe 17.1 metri. Peste 4 milioane de tessere de mozaic, care cântaresc aproximativ 8 tone, au fost folosite pănă acum pentru partea din față, vizibilă dinspre naos.

Pietricelele de mozaic sunt marca Orsoni Venezia 1888, au cea mai bogată cromatică și permit cele mai rafinate jocuri de lumina în funcție de lumina care intră in lăcas și de situarea privitorului. Venețienii au lucrat la un moment dat exclusiv pentru Catedrală.

Catedrala va avea heliport, adăpost antiatomic și este gândită să reziste 500 de ani

Se estimează că măreața Catedrala a Mântuirii Neamului va fi terminată în anul 2024. A fost proiectată să dăinuie peste 500 de ani și să reziste la cutremure de peste 8,5 grade pe scara Richter, cam atât vor rezista și picturile mozaic realizate de echipa pictorului Codrescu.

Preoții spun că a costat până acum sub 100 de milioane de euro, până la faza ”la roșu”, și nu 400-500 de milioane, așa cum s-a vehiculat. Catedrala se va ridica până la 120 de metri înălțime, va avea tot atâta lungime și va adăposti aproximativ 5000 de credincioși. Va avea și săli polivalente, apartamente de protocol pentru preoți, heliport și adăpost antiatomic. Un fel de Mecca a ortodoxiei.

Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.

Publicitate