Împrumuturile făcute acum pentru alocații, vor fi plătite de copii când vor deveni adulți

Alocațiile copiilor vor fi majorate cu 20% de la 1 septembrie, iar dublarea acestora se va încheia în luna iulie 2022.

Astfel, alocația pentru copiii între 2 și 18 ani va crește astfel cu câte 30 de lei, la 1 septembrie 2020, la 1 ianuarie 2021, la 1 iulie 2021, la 1 ianuarie 2022 și la 1 iulie 2022.

Publicitate

Dar, știm bine că nu sunt bani. Nici pentru investiții, nici pentru alocații, iar Guvernul se tot împtumută. Practic, împrumuturile făcute acum, o parte din ele fiind folosite pentru a finanța creșterea alocațiilor, vor fi plătite de actualii ”beneficiari” când vor deveni adulți.

Ministerul Finanțelor a împrumutat pe 7 iulie, de pe piețele externe, 3,3 miliarde dolari, într-o emisiune de obligaţiuni denominată în monedă americană şi structurată pe 10 ani şi pe 30 de ani, potrivit datelor Bloomberg.

Luni, 27 iulie, Ministerul Finanţelor a mai împrumutat  500 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

Conform analizei făcută de Ziarul Financiar, cu toate că împrumutul este la un cost minim istoric, raportat la nivelul certificatelor americane de trezorerie, finanţarea pe 30 de ani este uşor mai scumpă ca precedenta.

România nu face față cheltuielilor, iar Guvernul nu poate decât să mărească ritmul împrumuturilor. În primele cinci luni ale anului, deficitul bugetar este de 39 miliarde lei, iar măsurile de relansare a economiei duc la reduceri de venituri și creșteri de cheltuieli bugetare.

În perioada ianuarie-februarie, Ministerul Finanțelor a împrumutat de pe piețele externe 5 miliarde euro, iar pe 19 mai 2020 a ieşit pe piață pentru a împrumuta aproximativ 3 miliarde de euro într-o emisiune de eurobonduri structurată pe două tranşe, 5 şi 10 ani.

Publicitate