În caz că nu știați, simpla detinere a unui termometru cu mercur este infracțiune și se pedepsește cu închisoare până la 7 ani

Un sucevean se confruntă cu o problemă inedită și aparent fără soluție: – eliminarea în mod legal a două termometre cu mercur din posesia sa.

Cazul a ajuns la redacția Monitorul de Suceava după ce bărbatul a încercat timp de mai multe zile să găsească o soluție pentru eliminarea acestor obiecte periculoase.

Publicitate

Potrivit relatărilor sale, termometrul de uz medical a aparținut părinților săi din anii ’50 și a fost scos din uz din cauza unei defecțiuni care ar fi putut cauza contaminarea casei. Cel de-al doilea termometru, de proveniență rusă, era folosit la o centrală termică și s-a deteriorat parțial.

Suceveanul a demarat o serie de demersuri pentru a se debarasa de aceste termometre toxice, încercând să contacteze multiple instituții și farmacii. Cu toate acestea, niciuna dintre instituțiile statului, precum DSP, ISU și Prefectură, nu a oferit soluții eficiente.

Chiar și în farmacii, situația nu s-a îmbunătățit, deși există o lege din 2023 privind primirea și depozitarea substanțelor periculoase din domeniul medical, care încă nu are norme de aplicare.

Cel mai șocant răspuns a venit din partea Poliției, unde comisarul-șef Gabriel Gheorghe Panțiru, șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Suceava, a declarat că deținerea unui termometru cu mercur este considerată infracțiune începând cu anul 2014, conform articolului 359 din Codul penal.

Persoanele care dețin sau transportă mercur pot fi supuse unui dosar penal sub aspectul infracțiunii de deținere și trafic de produse sau substanțe toxice, cu o pedeapsă prevăzută de la 2 la 7 ani de închisoare.

Acest lucru înseamnă că, dacă suceveanul s-ar fi prezentat la Poliție cu cele două termometre, ar fi riscat să i se deschidă dosar penal și să fie obligat să suporte costurile neutralizării deșeurilor de substanță periculoasă.

Cu toate acestea, o soluție pragmatică a venit de la managerul unei firme de salubritate din Suceava, care, din păcate, nu este autorizată pentru deșeuri periculoase în județ. Acesta a indicat o firmă specializată din Bacău care ar putea prelua termometrele, dar la un cost de aproximativ 190 de lei fiecare, plus TVA, ceea ce înseamnă că pentru a scăpa de cele două termometre, suceveanul ar trebui să plătească în jur de 400 de lei.

Bărbatul a exprimat îngrijorarea că în prezent nu dispune de acești bani, având un copil pe care îl întreține la facultate.

Cu toate acestea, el a afirmat că, atunci când va avea posibilitatea financiară, va apela la firma din Bacău pentru a rezolva această problemă aparent trivială, dar cu implicații semnificative asupra mediului înconjurător și a sănătății publice.

Publicitate