În ce oraș poți să-ți plătești facturile cu PET-uri sau poți circula gratis cu transportul în comun

Printr-un efort comun de a împiedica sticlele de plastic să ajungă în depozitul de deșeuri, administrația orașului Beijing a găsit această modalitate plină de satisfacție, de a încuraja cetățenii să recicleze.

Mașini speciale de vânzare a biletelor au fost instalate în ultimii ani în stațiile de metrou din Beijing. Ca o modalitate de sensibilizare cu privire la reciclarea plasticului, mașinile acceptă sticlele de apă folosite ca plată.

Odată introduse în mașina de reciclare, sticlele sunt scanate mai întâi, astfel încât valoarea lor să fie calculată în funcție de calitatea și numărul plasticului (valoarea estimată a fiecărei sticle de plastic este cuprinsă între 5 și 15 centi).

 

În schimb, aparatul emite un credit de transport public sau minute suplimentare de telefon mobil. Cele mai multe dintre ele sunt plasate în zone cu trafic mare sau turistice, cum ar fi ”Templul Cerului”, pe unde trec zilnic 60.000 de oameni.

Pe baza aceluiași concept, automatele similare au fost lansate și în Australia, pentru a ajuta la reducerea containerelor de băutură aruncate în fiecare an (mai mult de 160 de milioane dintre acestea doar în NSW, ceea ce reprezintă aproape jumătate din volumul de gunoi).

Mașinile de distribuție inversă Envirobank (RVM) funcționează în mod opus unei distribuitoare tradiționale, întrucât depunând un recipient eligibil (sticlă de plastic sau cutie de aluminiu), primiți un credit de rambursare de 10%.

Caracteristica lor specială este că pot reține până la 3.000 de articole, deoarece le zdrobesc imediat. Drept recompensă, utilizatorii pot alege între bonurile de camion pentru alimente, biletele pentru celebra petrecere de Revelion a orașului și permisele de autobuz.

Cea mai mare schemă de reducere a gunoiului din NSW, denumită „Return and Earn”, a început la 1 decembrie 2017 și au fost create peste 500 de puncte de colectare pentru a susține această cauză, informează thecivilengineer.org.

Publicitate