În fiecare săptămână mâncăm 5 grame de plastic, echivalentul unui card bancar!

Studiile recente arată că fiecare dintre noi înghite o cantitate semnificativă de plastic în fiecare săptămână, fără să ne dăm seama.

Această substanță invizibilă, cunoscută sub numele de microplastic, se găsește în diverse surse, inclusiv în alimentele pe care le consumăm zilnic.

Fie că este vorba despre apă potabilă, alimente sau chiar aer, microplasticul este prezent peste tot în jurul nostru. Se estimează că acesta ajunge în lanțul alimentar în principal prin intermediul mâinilor noastre, în timp ce manipulăm obiecte din plastic și ambalaje.

Publicitate

Un aspect îngrijorător este că microplasticele se regăsesc chiar și în legumele pe care le mâncăm. Cercetătorii au descoperit că aceste particule microscopice de plastic pot fi absorbite de plantele cultivate în soluri contaminate sau pot fi transportate de vânt și apă.

Marta Popescu, coordonator program ”Cu apele Curate, Mai mult verde”: ”Am descoperit, neîntâmplător, că o mare sursă a poluării apelor vine evident de pe maluri și mai exact din managementul mai puțin bun al deșeurilor.

Procentul de colectare separată este foarte mic. La o analiză a noastră făcută în județele dunărene, sunt maximum 10% din deșeurile de plastic care chiar ajung acolo unde ar trebui, restul sunt fie colectate la grămadă cu toate celelalte deșeuri, fie depozitate total necorespunzător. Mai devreme sau mai târziu ajung tot în apele Dunării.

Dacă am vedea o bucată de plastic în farfurie, am da-o la o parte. Și totuși, fiecare dintre noi mâncăm aproximativ 5 grame de plastic, adică greutatea unui card bancar, în fiecare săptămână fără să ne dăm seama.” 

Impactul acestui fenomen nu poate fi subestimat. Peisajele noastre naturale sunt sufocate de gunoaie și plastice lăsate în păduri, pe malurile apelor și în alte ecosisteme fragile. Această poluare nu numai că afectează biodiversitatea și frumusețea naturală a planetei noastre, dar poate avea și consecințe grave asupra sănătății umane.

Este necesară o acțiune imediată pentru a reduce producția și utilizarea de plastic, precum și pentru a găsi modalități eficiente de gestionare a deșeurilor plastice existente. Doar prin abordarea acestei probleme la nivel global putem spera să protejăm atât mediul înconjurător, cât și sănătatea noastră și a generațiilor viitoare.

sursa: euronews.ro

Publicitate