În goana după bani la buget, Guvernul mărește valoarea punctului de amendă!

Joi, în cadrul unei dezbateri intense, Guvernul a analizat un proiect de Ordonanță de Urgență care vizează o creștere semnificativă a amenzilor de circulație.

Publicitate

Conform acestui proiect, se propune ca un punct-amendă să fie evaluat la 5% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, determinat de hotărârea Guvernului.

La nivelul salariului minim actual, care se situează la 3.300 de lei brut, șoferii vor fi obligați să plătească 165 de lei pentru un punct-amendă. Acest lucru reprezintă o creștere de peste 10% comparativ cu amenda actuală.

Cu toate acestea, perspectivele indică că, în cazul unei noi majorări a salariului minim pe anul viitor – așa cum se negociază între Guvern, patronate și sindicate – amenzile de circulație vor suferi o creștere suplimentară.

De menționat este faptul că valoarea punctului de amendă este de 145 de lei și nu a fost modificată încă din anul 2017. Propunerea de creștere a acestuia a generat dezbateri aprinse, unele voci exprimând îngrijorare în ceea ce privește impactul acestei schimbări asupra șoferilor și a economiei în general.

Propunerea guvernamentală este în stadiul de discuție și se așteaptă să fie supusă mai multor analize și ajustări înainte de a fi implementată oficial.

Publicitate