În Moldova, actele fizice sunt înlocuite de o aplicație pe telefon!

Într-un efort de digitalizare și modernizare, Republica Moldova a făcut un pas important prin lansarea aplicației EVO, care înlocuiește documentele fizice precum buletinul de identitate și permisul de conducere.

Acest anunț vine pe fondul unei tendințe globale de renunțare la documentele fizice în favoarea soluțiilor digitale.

Săptămâna trecută, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării din Republica Moldova a anunțat oficial lansarea aplicației EVO, un instrument digital revoluționar care înlocuiește fizic buletinul de identitate, permisul de conducere și certificatul de înmatriculare.

Cetățenii moldoveni vor putea accesa toate documentele necesare direct de pe telefonul mobil, eliminând necesitatea de a le transporta fizic.

Aplicația EVO oferă mai mult decât simpla stocare a documentelor personale. Cetățenii vor avea acces la informații esențiale precum:

  • Amenzi
  • Date despre autovehicule
  • Bunuri imobile
  • Traversări de frontieră
  • Statutul de asigurat
  • Informații legate de medicul de familie

„De azi, EVO e mereu cu tine! Poți lăsa buletinul, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare acasă. Toate actele de care ai nevoie vor fi în telefonul tău. EVO este portofelul tău digital de acte”, a anunțat Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării din Republica Moldova, pe Facebook.

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a subliniat că aplicația EVO este disponibilă gratuit tuturor utilizatorilor care dețin semnătură electronică. Aplicația poate fi descărcată atât pentru dispozitive Android, cât și iOS.

„Accesul la EVO e gratuit, cu semnătura electronică. Accesând evo.gov.md sau urmărind paginile pe social media, fiecare poate descărca aplicația pentru Android sau iOS. EVO e produsul nostru al tuturor! Tot ce facem e pentru confortul cetățenilor noștri. Accesați, testați și utilizați”, a mai adăugat ministrul Dumitru Alaiba.

Portofelul și actele digitale din EVO sunt dezvoltate în conformitate cu proiectul EUDI (European Digital Identity Wallet – Portofelul de identitate digitală al UE). Republica Moldova se numără printre puținele țări din afara Uniunii Europene care a implementat deja aceste principii.

În următorii ani, fiecare stat membru al UE va implementa pentru toți cetățenii, rezidenții și pentru întreprinderi propria aplicație de portofel digital, construită după aceleași specificații, promovând astfel o identitate digitală unificată la nivel european.

Publicitate