În Moldova, dacă te-ai urcat beat la volan și te-a prins Poliția, poți să stai o zi la morgă!

Republica Moldova a implementat un program de reeducare a șoferilor care conduc în stare de ebrietate, program care a scăzut masiv recidiva, relatează libertatea.ro. Două sesiuni din acest program, denumit „Drink and Drive”. implică vizite la morgă.

Astfel, dacă te-ai urcat beat la volan și te-a prins poliția, te așteaptă o zi la morgă – este una dintre măsurile prevăzute de programul Drink and Drive. Acesta este un program probațional de reeducare a șoferilor din Republica Moldova care au comis infracțiuni în stare de ebrietate.

Publicitate

În 2018, statul a dat start programului de reeducare a şoferilor prinşi beţi la volan. Ei au participat la procesul de autopsie şi chiar au spălat cadavrele, dar şi locurile de păstrare a acestora.

A fost elaborat acum patru ani, în cadrul proiectului Drink & Drive Moldova, implementat de Institutul de Reforme Penale în parteneriat cu Serviciile de Probaţiune din Moldova, România şi Olanda, sprijinit financiar de Ambasada Olandei la București.

Cum s-a ajuns la morgă? „Noi am avut o rată de recidivă destul de înaltă și am avut creștere continuă la cazurile de condus în stare de ebrietate”, spune Andrei Iavorschi, directorul Inspectoratului Național de Probațiune (INP) din Moldova, pentru libertatea.ro.

Până în 2018, rata de recidivă depășea 40%-50%, a explicat, Iavorschi. Aproape jumătate din șoferii prinși beți la volan repetau fapta.

”Prevederile legii nr.138 din 19.07.2018, intrate în vigoare pe 14.12.2018, stipulează drept sancțiune persoanelor care conduc un autovehicul în stare de ebrietate – anularea/privarea dreptului de a conduce mijloace de transport cu ridicarea permisului de conducere.

Totodată, modificările legislative prevăd faptul că dreptul de a conduce anulat poate fi redobândit în anumite condiții, iar una dintre acestea este frecventarea programului probațional antialcoolic și antidrog obligatoriu, cu suportarea de către beneficiar a cheltuielilor parcurgerii programului probațional.” – informează Ministerul Justiției din Republica Moldova.

Publicitate