În premieră, NASA va lansa o rachetă pentru a distruge un asteroid care amenință Terra

NASA pregătește lansarea unei navete spațiale care va intra intenționat în coliziune cu un asteroid, pentru a-i modifica orbita. Ținta este Dimorphos, o mică Lună care orbitează în jurul asteroidului Didymos, în apropierea Pământului, și va fi prima demonstrație reală a unei tehnologii de apărare planetară, scrie CNN, conform Digi24.ro.

Este practic transpunerea în realitate a scenariului din blockbuster-ul Armaggedon, în care Bruce Willis a avut misiunea de a salva omenirea de la impactul cu un asteroid gigantic.   

Misiunea DART (Double Asteroid Redirection Test) va fi lansată pe 23 noiembrie, cu o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX a lui Elon Musk, de la baza spațială Vandenberg din California.

După lansare, NASA va testa tehnologia de modificare a orbitei unui asteroid în septembrie 2022, pentru a vedea impactul în spațiu asupra unui asteroid din apropierea Pământului.

Orice corp aflat la mai puţin de 48 de milioane de kilometri de Pământ poate fi un pericol major. Asta susţin specialiştii NASA, care au depistat, la mai puţin de 11 milioane de kilometri dstanţă, doi asteroizi ameninţători.

Unul are diametrul de 780 de metri şi a fost numit DIDYMOS. În jurul lui, orbitează un altul de 160 de metri. Îl cheamă DIMORPHOS. Al doilea, cel mic, pare a fi problema majoră, pentru că el dă traiectoria asteroidului gigant.

O rachetă SpaceX Falcon 9, va decola pe data de 23 noiembrie, anul acesta, cu scopul de a ajunge în aproximativ 11 luni aproape de cei doi asteroizi periculoşi.

Naveta DART va intra intenționat în coliziune cu Dimorphos pentru a-i modifica orbita în jurul asteroidului Didymos, potrivit NASA. Coliziunea va fi înregistrată de LICIACube, un satelit care va însoți misiunea și care se va desprinde de DART înainte de impact, pentru a filma evenimentul.

„Astronomii vor putea compara observațiile de la mai multe telescoape de pe Terra înainte și după impact pentru a vedea cât de mult s-a modificat orbita lui Dimorphos”, a declarat Tom Statler, cercetător NASA în cadrul programului DART.

La câțiva ani după impact, o altă misiune, Hera, a Agenției Spațiale Europene, va fi lansată pentru a face noi observații asupra binomului Didymos – Dimorphos.

DART se va lovi de Dimorphos cu o viteză de aproape 24.000 de kilometri pe oră.

Impactul va modifica viteza lui Dimorphos pe orbita în jurul asteroidului Didymos cu 1%, ceea ce nu pare mult, dar va modifica perioada de orbitare cu câteva minute. Această modificare va putea fi observată și măsurată cu telescoapele de pe Terra.

Datele culese de misiunile DART și Hera vor contribui la strategiile de apărare planetară, ajutând la a înțelege ce tip de forță este necesară pentru a modifica orbita unui asteroid din apropierea Pământului, care ar putea lovi planeta noastră în viitor.