În timp ce unii rad pădurile țării, un bătrân a primit închisoare pentru un arbore tăiat pentru foc

În timp ce pădurile țării sunt culcate la pământ de zeci de ani de către firmele ”băieților deștepți” și protejați, un bătrân de 62 de ani din județul Neamț a fost condamnat la 1 an și 4 luni închisoare și muncă în folosul comunității pentru tăierea unui arbore folosit calemn de foc.

Un bărbat, în vârstă de 62 de ani, din comuna Bicaz Chei, județul Neamț, a fost condamnat de Judecătoria Bicaz la 1 an și 4 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, pentru tăiere ilegală și furt de arbori.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, instanța a mai dispus recuperarea prejudiciului, plata cheltuielilor judiciare, precum și vizite periodice la Serviciul de Probațiune Neamț pe perioada termenului de încercare de 2 ani.

Toate acestea pentru furtul unui molid uscat (1,62 metri cubi), pe care l-a tăiat din pădurea situată din apropierea casei, ca să aibă cu ce se încălzi. Sentința a fost pronunțată recent de către magistrații bicăjeni, iar în timpul judecății autorul și-a recunoscut fapta, informează Atacul.ro.

Pentru Nicușor Dandu, problemele au început în octombrie 2020, când, având nevoie de lemne pentru foc, a mers în pădurea din apropierea gospodăriei, situată în zona Bicăjel, și a tăiat un molid uscat de 1,62 metri cubi. Bărbatul tăiase arborele dintr-o pădure administrată de Ocolul Silvic Bicaz, situată în aria protejată ce face parte din Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș.

Pădurarul care avea în grijă zona a sesizat Poliția, care i-a întocmit lui Dandu dosar penal pentru comiterea infracțiunilor de tăiere ilegală de arbori și furt de arbori. După o anchetă serioasă la fața locului, cu schițe, fotografii, inclusiv cu urmele de târâre lăsate de arbore până la locuința lui Dandu, a urmat audierea martorilor și trimiterea în judecată a inculpatului, care și-a recunoscut fapta și în fața procurorului de caz.

Prejudiciul total, creat prin tăierea molidului uscat, a fost stabilit la 1.574,03 lei, suma reprezentând cantitatea de 1,62 metri cubi de material lemnos, în valoare de 528,08 lei, plus valoarea funcţiei pădurii –  792,12 lei şi TVA în valoare de 250,83 lei.

Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.