Sub conducerea dictatorului Nicolae Ceaușescu a apărut moda mutării clădirilor, blocurilor și bisericilor. Marian Ștefan a participat la mai multe dintre ele, cea mai importantă și cea mai lungă din București fiind mutarea unui bloc de pe bulevardul Republicii, în iulie 1985.
Conform specialiștilor în construcții, existau două modalități de a realiza mutarea. Demontarea structurii și reasamblarea ei la destinație sau mutarea structurii în întregime, se arată într-un material publicat de către libertatea.ro.
În cel de-al doilea caz structura este ridicată și împinsă pe niște șine introduse temporar sub ea. Aceasta din urmă e cunoscută de către specialiști sub denumirea de translare. S-a dat semnalul operațiunilor de translare. Așa s-a întâmplat și cu clădirea de la numărul 237 de pe bulevardul Republicii din București. Suntem în luna iulie a anului 1985, la primele ore ale dimineții, când e forfotă de muncitori pe șantier.
Luni, la ora 11 fix, erau prezenți la pupitrul de comandă inginerul Marian Ștefan, șeful acestui punct de lucru, împreună cu inginerii Aurel Apreotesei, șef adjunct de brigadă, dar și alți oameni sub a căror conducere s-a efectuat ansamblul de lucrări pregătitoare mutării. Ei au fost aceia care au dat semnalul de începere a operațiunii de translare.
În cazul de față este vorba de un bloc de locuințe de trei etaje, având la parter o frumoasă farmacie cu mobilier foarte frumos. ”Blocul cu farmacia”, așa cum îi spun locuitorii din preajmă, aflat în stare foarte bună, va parcurge 63 de metri, retrăgându-se pe aceeași arteră.
Ziarul Scânteia din 1985: “Inginerul Raiului” n-a lipsit de pe șantier “La ora 11.47 au fost pornite pompele ce acționau cei doi cilindri hidraulici cu ajutorul cărora se realiza împingerea clădirii. Aceasta cântărea 1.700 de tone și blocul a fost mutat de la numărul 237 la numărul 225.
A fost desprins complet de vechea fundație și îmbrăcat la bază într-o grindă de beton. A fost trecut pe niște cărucioare și a început deplasarea”, își amintește astăzi, pentru Libertatea, Marian Ștefan, șeful lucrărilor de atunci.
Citeşte întreaga ştire: 35 de ani de la cea mai lungă translare. Un bloc din București a fost mutat, cu oamenii în el, 63 de metri