Începe unul din cele mai mari experimente: 4 oameni vor locui timp de un an ca pe Marte!

NASA a anunțat că este în căutarea a patru voluntari motivați pentru a participa la simularea „Mars Dune Alpha”, un proiect amplu care va reproduce condițiile de viață și lucrul pe Planeta Roșie.

Începând din primăvara anului 2025, cei patru alesi vor petrece 12 luni într-o construcție modulară de 160 de metri pătrați situată la Centrul Spațial Johnson din Houston, Texas.

Publicitate

Stația de cercetare, denumită „Mars Dune Alpha”, va fi realizată prin tehnologia de imprimare 3D și va simula un mediu similar cu o stație de cercetare pe Marte. Scopul programului este să ofere voluntarilor experiența reală a condițiilor și provocărilor cu care s-ar putea confrunta un echipaj uman într-o misiune pe Planeta Roșie.

Printre provocările majore vor fi administrarea resurselor limitate, gestionarea defecțiunilor echipamentelor și sistemelor, întârzieri în comunicare și alți factori de mediu ostili. Voluntarii vor fi implicați în ieșiri autonome la suprafața planetei, operațiuni cu roboți, menținerea habitatului și creșterea unor culturi, contribuind astfel la dezvoltarea abilităților necesare pentru supraviețuire pe Marte.

Aceasta va fi a doua simulare din cadrul programului „CHAPEA” (Crew Health And Performance Exploration Analog) al NASA, care are ca obiectiv pregătirea pentru viitoarele misiuni cu echipaj uman pe Marte.

Persoanele interesate să devină voluntari pentru acest experiment extraordinar pot aplica până la data de 2 aprilie. NASA impune anumite criterii de selecție, precum deținerea unei licențe în domeniul științelor naturale, vârsta între 30 și 55 de ani, stare de sănătate bună și motivație, nefumători, cetățenie americană sau viză de ședere permanentă în SUA și abilitatea de a vorbi fluent limba engleză.

Acest proiect reprezintă un pas semnificativ în pregătirea pentru explorarea spațială și deschide noi perspective asupra vieții umane pe alte planete din sistemul solar.

Publicitate