INCREDIBIL! Copil de 7 ani dat în judecată de Spital după ce a fost mușcat de un câine

O fetiță în vârstă de 7 ani, care a fost mușcată de un câine și a fost dusă de părinți la Urgențe, a fost dată în judecată de Spitalul Municipal Rădăuți pentru recuperarea contravalorii serviciilor medicale acordate, scrie monitorulsv.ro.

Cazul a fost făcut public de activistul de mediu Daniel Bodnar, care a anunțat că nepoata sa a fost chemată în judecată pentru obligarea la plată, după ce a fost dusă la urgențe „fiind mușcată de mână de un cățel și deși tatăl ei este asigurat, nu s-a comunicat nimic verbal sau scris despre plata serviciilor”.

„De serviciile domnului doctor nu are nimeni de obiectat ceva”, a subliniat Daniel Bodnar, în schimb se declară stupefiat de chemarea în judecată a unui copil.

Contactat, managerul Spitalului Municipal Rădăuți, Traian Andronachi, a declarat că Legea nr.95/2006 a Sănătății obligă spitalele să facă toate demersurile pentru recuperarea contravalorii serviciilor medicale de la victimele accidentelor și agresiunilor, iar Curtea de Conturi este intransigentă când e vorba de recuperat bani.

Managerul Andronachi a explicat că totuși instanțele au avut până acum un punct de vedere unitar, în sensul că nu le-au impus victimelor nici o obligație de plată. Mai mult decât atât, a spus Andronachi, Curtea Constituțională a decis în decembrie 2019 că sintagma „în dauna propriei persoane”, din cuprinsul art. 320 alin. 1 din Legea 95/2006 este neconstituțională.

Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial în 26 iunie 2020, dată de la care Guvernul ar fi trebuit să facă demersurile pentru corecție și astfel spitalele să nu mai fie puse în situații penibile.

Potrivit managerului Spitalului Municipal Rădăuți, din iulie 2020 juristul unității medicale a început corespondența cu pacienții victime ale accidentelor și agresiunilor, în vederea renunțării la procese, însă în cadrul acestora sunt solicitate și precizări referitoare la existența unui dosar penal, când se cunoaște autorul agresiunii sau accidentului.

În cazul fetiței de 7 ani, Andronachi a declarat că din 22 mai a fost inițiată această corespondență, la adresa indicată la spital, dar toate scrisorile s-au întors. „Încercăm să acoperim procedura solicitată de Curtea de Conturi, până la modificarea legislației”, a mai spus managerul.

Publicitate