Inițiativă legislativă: firmele, obligate să dea între 7,5%-25% din profitul net, salariaților

Un proiect de lege inițiat de independentul Adrian Dohotaru și susținut de patru aleși PSD propune ca firmele cu peste zece angajați să fie obligate să dea anual 7,5% din profitul net salariaților.

Specialiștii arată că proiectul este populist, încălcând dreptul la proprietate.

Publicitate

Proiectul de lege propune ca: „angajatorul are obligația de a distribui salariaților, cu titlul de participare la profit, suplimentar salariului și celorlalte drepturi bănești prevăzute de lege și de contractele individuale de muncă aplicabile, o parte din acel profit net realizat.

De participarea la profit beneficiază numai salariații care au vechime de minimum 12 luni în relația de muncă cu acel angajator, neîntreruptă sau întreruptă numai de suspendarea temporară a contractului de muncă Partea din profitul net realizat care se alocă participării la profit a salariaților este de 7.5% din profitul net realizat.

Prin contractele colective de muncă aplicabile se poate stabili o cotă procentuală diferită, dar care nu poate să fie mai mică de 7,5% și nici mai mare de 25%”, se arată în proiectul de leg, conform newsweek.ro.

Legislația actuală oferă posibilitatea de a repartiza o parte din profit către angajați doar pentru societățile la care statul este acționar unic sau în care deține controlul. Cota maximă este în limita a 10% din profitul net, dar nu mai mult de nivelul unui salariu de bază mediu lunar realizat de compania respectivă.

Deși proiectul aduce modificări legii 227/2015 privind Codul Fiscal, cei cinci deputați au scris eronat în textul legii că se modifică legea 127/2015.

Consultantul fiscal Adrian Bența a catalogat proiectul drept „populist”, fiind de părere că poate avea efecte negative pentru angajați, dar și pentru angajatori.

„Un proiect foarte populist, pe sistemul să le dăm bani, dar să plătească alții. Este o încălcare a dreptului de proprietate deținut de proprietarul companiei asupra dividendelor. Se pune problema dacă firma are pierdere, salariații suportă pierderea respectivă?

Mai e o problemă de responsabilitate în general, salariații făcând activități independente nu au responsabilitate față de terți, responsabilitatea o are administratorul societății. O astfel de participare la profit nu este recompensată și cu obligațiile pe măsura participării la profit”, a explicat Adrian Bența, pentru Europa Liberă.

Expunerea inițiativei legislative o puteți citi aici.

Publicitate