INML nu va mai face teste de virginitate la cerere! ONU a cerut din 2018 interzicerea acestora!

Pe 10 iunie directorul Institutului de Medicină Legală Mina Minovici din București George Cristian Curcă a dispus eliminarea testării virginității la cerere, indiferent de vârsta femeii. Dispoziția vizează doar INML, niciun alt institut medico-legal din țară și nici serviciile județene de medicină legală.

Cel puțin patru institute de medicină legală și 25 de servicii județene de medicină legală continuă să elibereze certificate de virginitate pentru fete și femei, o practică definită de organizațiile internaționale drept dureroasă, umilitoare și traumatică. Națiunile Unite și Organizația Mondială a Sănătății au cerut încă din 2018 interzicerea acordării acestor certificate, notează siteul dela0.ro.

Certificatele de virginitate la cerere sunt documente care nu au nicio legătură cu anchetele penale, unde în urma unei sesizări la poliție organele abilitate decid dacă se impune sau nu un examen ginecologic.

Publicitate

Testarea virginității la cerere nu are nici finalitate medicală. Dacă există o problemă de ordin medical vizita se face la medicul obstetrician, nu la medicul legist. Dacă există suspiciunea unei infracțiuni sexuale primul pas este depunerea unei sesizări la poliție, urmată – dacă este cazul – de o examinare a medicului legist (în baza dispoziției unui procuror).

Certificatele de virginitate la cerere sunt solicitate, în general, de părinți care vor să se convingă că fetele lor, minore sau majore, sunt încă virgine. Ori pentru eliberarea unui asemenea certificat persoana vizată trece printr-un examen ginecologic. Este o procedură pe care unele dintre persoanele de sex feminin supuse examinării o urmează forțate, obligate sau sub presiune.

„O să-mi plesnească inima. Testul cu două degete. Ăsta e cel mai greu examen pentru mine. Ca să vadă tata dacă mai sunt virgină, că așa se cade… Până la căsătorie trebuie să fiu imaculată, că altfel… ne supărăm.

Cât timp are degetele în mine, cât timp mă atinge fără voia mea, mă simt umilită și violată, și parcă-mi doresc să nu mai exist”, spune o adolescentă în clipul de promovare al campaniei sociale #DeNetestat, inițiată de Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor (VIF).

Lansată în urmă cu o săptămână, campania națională și-a propus să elimine definitiv din legislație testele de virginitate, cu ajutorul unei petiții adresate Ministerului Justiției, Ministerului Sănătății și Institutului Național de Medicină Legală (INML). Până acum, peste 34.000 de persoane au semnat petiția.

Prima instituție care a răspuns apelului a fost INML, care pe 10 iunie a dat o dispoziție prin care nu va mai efectua, la cerere, examinarea integrității himenale și constatarea virginității.

Se vor efectua aceste teste „în cazul în care există suspiciuni cu privire la comiterea unui act sexual”, dar „numai în procedură oficială, la solicitarea poliției”, arată decizia institutului.

Testul nu certifică, de fapt, cu precizie că o fată este virgină „Cu siguranță, aceste teste reprezintă un abuz la adresa adolescentelor, este abuziv să fie duse de mână la medic, fie de mamă, fie de tată, pentru a-și demonstra virginitatea.

Este o practică arhaică, o formă de talibanism, în opinia mea”, afirmă, într-un dialog pentru Libertatea, prof. dr. Radu Vlădăreanu, președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie din România.

Din punct de vedere medical, aceste teste nu au nicio relevanță și consider că este un demers foarte bun pentru ca ele să fie scoase în afara legii”, adaugă prof. dr. Radu Vlădăreanu, conform Libertatea.ro. 

De altfel, medicii atrag atenția că metoda inspectării himenului nu poate stabili starea de virginitate a unei persoane, căci himenul femeii se poate rupe în mai multe situaţii, nu doar printr-un act sexual, ci și prin practicarea unor sporturi sau folosirea tampoanelor.

De asemenea, există și posibilitatea ca himenul să nu existe, în cazul defectelor genetice.
Citeşte întreaga ştire: Institutul de medicină legală nu mai face teste de virginitate. ONG-urile cer interzicerea lor prin lege și la privat: „Sunt abuzive și traumatizante”

Testele de virginitate se realizează în diverse unități de medicină legală din țară, din toate județele. În prezent, există două tipuri de examene: cele care au legătură cu o anchetă penală și cele realizate la cerere, de către părinți – în special de către tați. Procedura este cunoscută și ca „examenul cu două degete”.

„În fiecare an se fac între 400 și 1000 de astfel de teste de verificare a virginității, din datele pe care le avem noi. Practic, sute de fete sunt forțate anual, de către părinții lor, în cele mai multe cazuri, să-și demonstreze virginitatea printr-o astfel de procedură”, spune Andrada Cilibiu, activistă pentru drepturile femeilor, de la Centrul Filia.

În campania pe care au inițiat-o fac referire la testele la cerere, fiindcă la noi, chiar dacă Organizația Națiunilor Unite a cerut deja interzicerea practicii, orice părinte poate cere procedura la un cabinet de medicină legală sau la unul particular.

„La medicina legală se dă chiar un certificat de virginitate, la cabinetele de ginecologie se face doar constatarea virginității”, a adăugat activista.

De asemenea, încă din februarie 2022, Consiliul Superior de Medicină Legală a emis o recomandare către serviciile de medicină legală ca această prestație să nu mai fie oferită la cerere, potrivit publicației dela0.ro.

Prețul unui astfel de test variază între 40 și 50 de lei. Pentru eliminarea definitivă a practicii este însă necesară modificarea legislației, spun inițiatorii campaniei #DeNetestat. 85% din certificate, eliberate pentru persoane minore.

Potrivit dela0.ro, între 2018 și 2021, 85% dintre certificatele de virginitate au fost eliberate pentru persoane minore. Cea mai mică persoană examinată avea doar un an și 10 luni.  Foarte multe persoane nici măcar nu știu că în România mai există o astfel de practică, spune Andreea Cornea.

„De altfel, asta a fost și mirarea unora dintre cei care au semnat petiția. Apoi, campania e importantă și pentru că foarte multe persoane ignoră consecințele pe termen scurt și lung pentru fetele care sunt supuse la o asemenea procedură.

E momentul să afle și să se discute despre acest lucru, pentru a vedea ce e de făcut ca aceste teste să nu mai existe”.

Publicitate