Inspector Școlar General, acuzat că a luat 3.000 de euro de la un elev ca să-l ajute să ia Bac-ul!

Inspectorul școlar general din Mureș, Sabin Pășcan, se confruntă cu grave acuzații, fiind trimis în judecată de către Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru luare de mită și instigare la abuz în serviciu.

În urma acestor acuzații, Pășcan și-a prezentat demisia din funcția de șef al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș.

Potrivit raportului emis de DNA, inspectorul general ar fi fost implicat în două fapte distincte. În primul caz, în perioada organizării examenului de bacalaureat în sesiunea iunie – iulie 2023, Pășcan ar fi determinat personalul însărcinat cu supravegherea probei de matematică să ajute o persoană să promoveze examenul, primind în schimb suma de 3.000 de euro prin intermediul unui alt individ.

Citește și: DNA are în lucru două dosare penale care vizează Inspectoratul Școlar Județean Neamț

În cel de-al doilea caz, Pășcan ar fi pretins părinților unui elev, cărora li se pareau a fi soliști de muzică populară, susținerea unui moment artistic gratuit la un eveniment organizat de el cu ocazia sărbătorilor pascale.

Momentul artistic respectiv ar fi fost susținut, în cele din urmă, de o colegă a părinților respectivi, tot în mod gratuit.

Citește și: ISJ Neamț menține ilegal o persoană pe un post de conducere și ascunde ”sub preș” informații de interes public

Ancheta DNA este în curs, și procurorii investighează și alte persoane în legătură cu aceste acuzații. În contextul anchetei, un elev a recunoscut vina în legătură cu unul dintre cazuri și a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii anticorupție.

În urma acestor dezvăluiri și acuzații, Sabin Pășcan și-a prezentat demisia de la șefia ISJ Mureș. Cu toate acestea, Pășcan a negat că demisia sa ar avea legătură cu descinderile efectuate de DNA și a declarat că nu a fost restricționat în exercitarea funcției. El a informat și Ministerul Educației cu privire la decizia sa și a intrat în concediu de odihnă.

Aceste acuzații reprezintă un moment grav pentru sistemul educațional și ridică întrebări cu privire la integritatea și transparența în funcționarea acestuia. DNA continuă să investigheze cazul pentru a stabili responsabilitățile și a aduce în fața justiției pe toți cei implicați în aceste acte de corupție.

Publicitate