Într-o localitate din România, soțul este primar, soția consilier local și fiul viceprimar

Prin intermediul unui articol semnat de către jurnaliștii de la Mesagerul de Neamț, am aflat că într-o localitate din județul Neamț (Grumăzești), o familie este cea care conduce întreaga comunitate locală: soțul este primar, soția este consilier local iar fiul este viceprimar.

Nu știm dacă este sau nu un caz unic în țară, cert e că această ”configurație” politico-administrativă a fost dorită de către locuitorii din Grumăzești, care au ales ca familia Matasă să le păstorească, în continuare, comunitatea.

Publicitate

De câțiva ani, când spui Grumăzești, automat faci legătura cu Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț. Firesc, din moment ce este un personaj politic la care se raportează toată lumea, scrie Mesagerul de Neamț.

Percepția este total greșită, pentru că locuitorii comunei au un alt reper local, familia profesorului Constantin Mătase, primar de vreo 20 de ani. Care a instaurat, democratic, o adevărată dinastie și a cumulat pârghiile puterii locale în familie.

A câștigat de fiecare dată alegerile cu câte voturi și procente a vrut, a avut majoritate absolută în Consiliul Local, care, în ultimele două mandate l-a ales ca viceprimar pe Constantin Mătase junior.

Cetățenii comunei au ales întotdeauna lista propusă de primarul Mătase, care a considerat că un consilier local priceput și care cunoaște problemele localității este soția sa. Așa că a trecut-o pe listă și în ședințele de consiliu familia Mătase restrânsă are voturi aproape cât un partid de opoziție.

Lăsând la o parte aceste lucruri, comuna arată bine, a avut proiecte, are un sediu nou și impozant de primărie, bisericile au primit bani buni de la județ, școlile nu par să aibă probleme și cetățenii sunt mulțumiți de primar și familia lui. Ceea ce până la urmă contează.

Ca să ajungă la al şaselea mandat de primar, Constantin Matasă a fost nevoit să facă mici compromisuri politice, în sensul că a migrat de la un partid la altul, în funcție de interesul marii familii din Grumăzești.

Migrația s-a făcut spre partidul care era la putere, abia în această legislatură primarul fiind fără o legătură directă la Guvern. În schimb are asigurată bunăvoință la nivel județean, președinte fiind Ionel Arsene, fiu al satului, care a ținut să fie alături de proiectele primarului și ale bisercilor din comună.

Mătase a fost mai întâi membru PD, apoi a trecut la PNL, iar în 2012 a candidat pe listele USL. În 2016 a candidat pe listele PSD, la fel și în  2020.

Viceprimarul, pe urmele tatălui și în declarația de avere

Mătase junior are și el doar 5 terenuri, dar e încă tânăr, toate cumpărate, nu deține nici un fel de clădire, nu are bunuri de valoare, nici mobile cu o valoare mai mare de 3.000 euro, are două conturi bancare mici pe numele fetelor și, ca orice copil bun, a acordat un împrumut mamei sale de 60.000 lei.

Apropo de mamă și tată, în declarație aferentă anului 2019 apare suma de 150.000 de lei primită de la aceștia la cumătria unei dintre fete, în 2017! Ca un amănunt, suma nu apare în declarația primarului, probabil fiind considerată una în familie. Mătase junior are și un împrumut la o bancă (47.300 lei)  și unul de la o persoană particulară, 48.000 lei, către Gheorghe Tănase. Capitolul venituri este scurt, salariul său de viceprimar (58.374 lei ) și al soției, cadru didactic (46.152 lei), plus alocațiile pentru cele două fete.

Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.

Publicitate