Într-un orășel din Europa îți poți cumpăra teren cu prețul unei cafele!

După ce am auzit de case scoase la vânzare în sudul Europei pentru prețul unei cești de cafea, acum o țară din nordul Europei aplică un sistem similar: vinde terenuri pentru doar câțiva cenți.

Götene, un oraș situat la 320 km sud-vest de Stockholm, oferă 29 de parcele de teren la prețuri începând de la doar 1 coroană suedeză (9 eurocenți) pe metru pătrat.

Götene, o localitate rurală cu 5.000 de locuitori în orașul principal și 13.000 în întreaga municipalitate, se află pe malul lacului Vänern, cel mai mare lac din Suedia și din întreaga Uniune Europeană. Regiunea este cunoscută pentru peisajele sale pitorești și pentru siturile UNESCO, inclusiv Geoparcul Platåbergens și Arhipelagul Lacului Vänern și Biosfera Muntelui Kinnekulle.


Primarul Johan Månsson explică această decizie prin combinația dintre recesiunea economică și scăderea populației rurale. „Piața imobiliară este în prezent foarte lentă în regiunea noastră și în Suedia în general din cauza ratelor ridicate ale dobânzilor și a unei mici recesiuni, așa că am vrut să dăm un impuls pieței”, a declarat el pentru CNN.

Månsson subliniază, de asemenea, necesitatea de a atrage noi locuitori din cauza ratelor scăzute ale natalității și a îmbătrânirii populației. „Am decis să vindem 30 de parcele pentru o sumă simbolică, alegând terenuri care au fost pe piață de foarte mulți ani fără a fi vândute”, a adăugat el. Ideea a avut un succes neașteptat, devenind virală și generând mii de solicitări din întreaga lume.

Sistemul a fost lansat luna trecută și a atras deja aproximativ 30 de cumpărători interesați. Patru dintre aceștia au achiziționat parcele la prețul simbolic de o coroană pe metru pătrat, cu dimensiuni variind între 700 și 1.200 de metri pătrați. Cererea masivă a determinat autoritățile să suspende temporar procesul de licitație pentru a putea gestiona situația.

Primarul Månsson menționează că vor fi revizuite regulile de vânzare a terenurilor, iar probabil că vor fi organizate licitații pentru a stabili prețurile finale. În prezent, oricine poate cumpăra un teren fără a fi rezident în Suedia sau a se angaja să locuiască permanent acolo, singura cerință fiind începerea construcției unei case în termen de doi ani de la achiziționarea terenului.

Această inițiativă reprezintă o măsură inovatoare și ambițioasă pentru a revitaliza regiunea și a atrage noi locuitori, oferindu-le oportunitatea de a construi o casă într-un peisaj nordic deosebit.

Publicitate