Într-un sat din județul Neamț aproape toți locuitorii au același nume!

Un sat din județul Neamț, parte din comuna Bicazu Ardelean, a devenit faimos datorită locuitorilor săi care poartă același nume de familie: Țepeș. Satul Țepeșeni, cu puțin peste 300 de locuitori, creează o serie de confuzii pentru autoritățile statului și pentru serviciile de poștă din cauza acestei situații unice.

Pentru a evita confuziile, cetățenii din Țepeșeni au adoptat porecle specifice. În actele oficiale, numele complet al locuitorilor include și porecla, ceea ce ajută la diferențierea între ei. De exemplu, există Țepeș Greuruș, Țepeș Nica și Țepeș Bobescu.

„Avem Ţepeş Greuruş, Ţepeş Nica, Ţepeş Bobescu. Se întâmplă foarte des să ne confunde poştaşul. Vecinul meu este tot Ion Ţepeş Greuruş şi e numai cu un an mai mic decât mine. Suntem trei Ţepeş Greuruş, dar amenzile de la circulaţie nu le iau eu, pentru că nu am carnet”, a declarat un tânăr din sat pentru Adevărul.

Poștașul comunei, într-un interviu pentru Observator News, a confirmat dificultățile întâmpinate: „A…dar numai o dată i-am încurcat? Nu aveai cum să nu îi încurci. Acum este mai uşor că au început să scrie pe multe codul numeric, dar înainte de asta se încurcau foarte tare.”

Localnicii atribuie această situație istoriei regiunii, legată de domnitorul Vlad Țepeș. Conform tradiției orale, Vlad Țepeș s-a refugiat în munții din zona respectivă, la mănăstirea Bistrița, unde se afla mama sa. Astfel, numele Țepeș a fost preluat de locuitorii din zonă și transmis din generație în generație.

„Aici, în zona asta, Vlad Ţepeş s-a refugiat o perioadă de vreme în munţi. A venit aici am înţeles şi a rămas pe la mănăstirea Bistriţa, unde era şi mama lui, venită ca măicuţă. În felul ăsta, Ţepeşii s-au tot înmulţit. Şi uite aşa, a apărut satul Ţepeş”, a explicat un bătrân din sat.

Toader Țepeș, zis „Pişpechi”, un alt localnic, a adăugat pentru Adevărul: „Pe timpul domniei lui Vlad Ţepeş, s-a refugiat aici, în sat, o familie care a fugit din cauza obiceiului că erau traşi oamenii în ţeapă. S-au înmulţit şi aşa s-a format satul Ţepeşeni. Aşa am auzit din bătrâni.”

Această particularitate face din Țepeșeni un sat unic în România, unde identitatea locală este marcată de istorie și tradiție, iar locuitorii au găsit soluții ingenioase pentru a-și menține numele și a evita confuziile zilnice.

Publicitate