Într-un sat din România, elevii învață la cimitir, în sala de pomeni, iar părinții sunt mulțumiți!

Elevii din satul Cursești Deal, comuna Pungești, județul Vaslui, au ajuns să învețe într-un praznicar, spațiu pus la dispoziție de biserica din localitate.

Numai că în urma unui control recent al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui s-a constatat că prăznicarul respectiv e departe de ceea ce ar trebui să fie un spațiu potrivit derulării actului de învățământ, astfel că s-a luat decizia transferului copiilor la o școală dintr-un sat vecin.

Publicitate

Părinții nu au fost de acord cu această măsură, iar luni dimineață au mers la Primăria Pungești, unde și-au spus of-ul în fața autorităților locale, reprezentanților DSP și conducerii Prefecturii Vaslui.

În urma dicuțiilor de la fața locului, prefectul Daniel Onofrei a cerut conducerii DSP Vaslui să ia în calcul varianta unei derogări pentru ca micuții să poată învăța în continuare în prăznicarul pus la dispoziție de biserica din Cursești Deal, care arată mai bine decât multe școli din mediul rural.

Mai multe persoane au protestat luni în cimitirul din satul Cursești Deal, din județul Vaslui, unde sălile de clasă ale elevilor au fost improvizate în casa de prăznuire a bisericii, după ce școala din sat a intrat în reabilitare.

Direcția de Sănătate Publică a dispus mutarea elevilor din cimitir, pentru că nu sunt îndeplinite condițiile sanitare, însă părinții nici nu vor să audă.

În satul Cursești Deal, din comuna vasluiană Pungești, sunt înscriși la școală 22 de copii în clasele primare, iar alți opt la grădiniță. Școala din sat se află în reabilitare, iar la începutul anului școlar, autoritățile locale au găsit drept soluție mutarea sălilor de clasă într-un spațiu pus la dispoziție de biserică: o clădire aflată în curtea cimitirului unde erau organizate praznicele bisericești.

Nici părinții, nici elevii nu s-au împotrivit deciziei, preferând această soluție în locul navetei la o altă școală din comună.  Mesele pe care altădată erau întinse farfuriile cu mâncare la praznicele sătenilor au fost înlocuite cu câteva pupitre vechi.

Trei dulapuri țin loc de depozitare a materialelor didactice. În încăpere a fost adus și un frigider, unde sunt păstrate cornurile și laptele oferite de stat copiilor. Cei mici nu se plâng de condiții, nici de faptul că trebuie să treacă pe lângă morminte pentru a ajunge în sala de clasă.

„Nu suntem de acord să meargă copiii la altă şcoală, ni s-a spus că mai este puţin şi sunt gata lucrările la şcoala lor şi nu credem că este o problemă dacă mai învaţă două luni în prăznicar.

Nu avem posibilitatea să-i ducem şi să-i aducem de la şcoală. Nu avem maşini, suntem acasă, că avem copii mai mici, soţii sunt plecaţi la muncă. Ştim că în alte localităţi când s-au făcut lucrări la şcoli, copiii au fost mutaţi o perioadă în alte spaţii şi nu a spus nimeni nimic. Acum la noi de ce nu se poate?”, i-a întrebat pe oficiali una dintre mămicile prezente la protest.

sursa: vremeanoua.ro, libertatea.ro

Publicitate