Într-unul din cele mai sărace orașe din țară, chiria unei locuințe costă doar 9 lei pe lună!

Aninoasa, un mic oraș în județul Hunedoara, se confruntă cu sărăcie extremă și tristețe, deși oferă chirii de doar 9 lei pe lună.

Cu mai puțin de 3.500 de locuitori, orașul a fost cândva strălucitor, datorită minei de cărbune care alimenta o mare parte a industriei României în perioada comunistă.

Însă, în anii ’90, odată cu închiderea minelor de cărbune, Aninoasa a intrat în declin rapid. Mina de cărbune de la Aninoasa s-a închis definitiv în 2006, forțând majoritatea familiilor să părăsească orașul în căutarea unui trai mai bun.

Fostul miner Ion împărtășește amintiri din perioada sa de 28 de ani de muncă în subteranul minei Aninoasa, subliniind condițiile dificile și sacrificiile pe care le-au făcut. Astăzi, cei care nu au avut șansa să lucreze în minerit se bazează pe ajutoare sociale și muncesc cu ziua.

„Am muncit 28 de ani în minerit. Am lucrat în condițiile grele din subteranul minei Aninoasa, unde coboram până la aproape 1.000 de metri, pentru ca apoi să ne târâm prin galeriile de mai mulți kilometri pentru a scoate cărbunele.

Uneori era atât de cald în subteran că puteam frige slănina pe cărbune”, povestește Ion, un fost miner, pentru Adevărul.

Colonia veche din Aninoasa, construită la sfârșitul secolului al XIX-lea pentru familiile de mineri, oferă locuințe la prețuri simbolice de 9 lei pe lună. Totuși, mulți aleg să trăiască în condiții precare, preferând să plătească aceste chirii simbolice și să supraviețuiască din ajutoare sociale.

„Unii și-au cumpărat cu prețuri modice locuințele în colonia veche din Aninoasa. Alții au preferat să plătească niște chirii de vreo 9 lei pe lună, dacă le-au plătit și pe alea, și să trăiască din ajutoarele sociale.

Eu am cumpărat locuința din Colonie, dar impozitul pe care îl dau este mai mare decât chiriile plătite aici.

Unii, foști mineri, care au ținut la aceste locuințe vechi, le-au îngrijit și chiar le-au consolidat. Alții le-au lăsat așa, nu au ridicat un pai, până s-au prăbușit odată cu ei. Au așteptat să le repare alții”, mai povestește fostul miner.

După cutremurul din februarie 2023, clădirile deja afectate au suferit daune considerabile, iar locatarii au fost nevoiți să se mute în containere oferite de autorități. Unele familii s-au întors la vechile locuințe din colonie, dar s-au confruntat cu condiții insuportabile, iar alții au găsit alte adăposturi temporare.

Oamenii rămași în Aninoasa se confruntă cu dificultăți majore, încercând să supraviețuiască în condiții mizere. În centrul orașului și în colonia veche, clădiri abandonate adăpostesc saci cu haine și munți de gunoaie, pe care oamenii îi folosesc pentru a-și încălzi locuințele.

Fostul miner atrage atenția asupra faptului că mulți oameni preferă să lase locuințele în paragină în loc să le îngrijească, așteptând să fie ajutați de alții. În timp ce autoritățile promit reașezarea în camerele unui azil, mulți se confruntă cu distanțele mari și lipsa posibilităților de relocare.

Publicitate