Între timp, România se împrumută cu 3,3 miliarde dolari de pe piețele externe într-o singură zi

Ministerul Finanțelor a împrumutat ieri, 7 iulie, de pe piețele externe, 3,3 miliarde dolari, într-o emisiune de obligaţiuni denominată în monedă americană şi structurată pe 10 ani şi pe 30 de ani, potrivit datelor Bloomberg.

Conform analizei făcută de Ziarul Financiar, cu toate că împrumutul este la un cost minim istoric, raportat la nivelul certificatelor americane de trezorerie, finanţarea pe 30 de ani este uşor mai scumpă ca precedenta.

România nu face față cheltuielilor, iar Guvernul nu poate decât să mărească ritmul împrumuturilor. În primele cinci luni ale anului, deficitul bugetar este de 39 miliarde lei, iar măsurile de relansare a economiei duc la reduceri de venituri și creșteri de cheltuieli bugetare.

În perioada ianuarie-februarie, Ministerul Finanțelor a împrumutat de pe piețele externe 5 miliarde euro, iar pe 19 mai 2020 a ieşit pe piață pentru a împrumuta aproximativ 3 miliarde de euro într-o emisiune de eurobonduri structurată pe două tranşe, 5 şi 10 ani.

Iar veștile proaste nu se opresc aici, Guvernul are de finanțat în acest an un deficit bugetar de 72 miliarde lei, conform ultimei rectificări bugetare.

 

Publicitate