Iohannis: Autoritățile locale vor decide pentru fiecare școală în parte, dacă se deschide sau nu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că școala în învățământul preuniversitar începe la 14 septembrie, iar pentru majoritatea elevilor asta înseamnă că vor merge efectiv la instituțiile de învățământ.

Mai jos, principalele subiecte din declarația președintelui Iohannis:

Publicitate
 • Pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar, pentru majoritatea elevilor. Vor merge, efectiv fizic, la școală.
 • Pentru a ține cont de impactul pandemiei, au fost elaborate 3 scenarii, în funcție de numărul de bolnavi din localitate. Aceste criterii vor fi folosite și pentru a evalua impactul pandemiei asupra școlilor:
 • Cele 3 scenarii:
  Verde (sub 1 persoană, în medie/zi, în ultimele 14 zile depistată cu Covid într-o localitate) – toți elevi merg la școală
  Galben (între 1 și 3 persoane în medie/zi, în ultimele 14 zile depistată cu Covid într-o localitate) – o parte dintre elevi merg la școală, o parte vor învăța online
  Roșu (peste 3 bolnavi noi în medie/zi, în localitatea respectivă, în ultimele 14 zile) – elevii vor învăța doar online
 • Aceste scenarii se folosesc pentru a descrie ce se întâmplă în școală.
 • Felul în care va funcționa fiecare unitate școlară va fi decis local, decizia se descentralizează la nivel de județ
 • În funcția de situația locală se decide dacă unitatea școlară va funcționa după unul dintre cele 3 scenarii
 • Pentru fiecare școală în parte, comandamentul județean pentru situații de urgență va lua decizia dacă se merge pe scenariul verde (toți elevii merg la școală) sau scenariul 3, roșu, când nimeni nu merge la școală, sau de risc mediu, scenariul 2, o parte din activități se țin în școală, o parte în online
 • Scenariul verde înseamnă un număr foarte mic sau deloc de bolnavi în localitate. Scenariul roșu înseamnă scenariul de avarie, când se învață online.
 • Învățământul online este acceptat ca și învățământul normal atunci când nu se pot ține cursuri fizice.

Iohannis a mai declarat că Bucureștiul se încadrează în scenariul verde, la populația foarte mare după acest criteriu intră în categoria verde.

Majoritatea localităților intră pe scenariul verde, cu foarte puține sau zero cazuri.

Câteva sute de localități, la acest moment, intră în scenariul galben și doar 50 de localități azi s-ar încadra în scenariul roșu.

Dacă numărul de cazuri crește, școala se va închide pentru acea localitate sau acel cartier.

E vorba de cazuri noi din media ultimelor 14 zile la mia de locuitori.

Totodată, Iohannis a declarat că e în discuție un scenariu similar cu starea de urgență, când părinții vor primi un ajutor pentru a putea sta cu copiii acasă.

Am rugat să se lucreze rapid la un scenariu care poate fi pus în practică. Sunt convins că vom avea în scurt timp o soluție legislativă corectă.” – a spus Iohannis

Publicitate