Iohannis, despre mărirea prețurilor: Nu căutați vinovați în Guvern sau în clasa politică. Vinovat este Putin

Președintele Klaus Iohannis consideră că există un singur vinovat pentru inflația mare și crizele pe care le traversează în prezent omenirea, și acesta „se numește Putin”. „Dacă cineva caută vinovat e ușor de identificat, se numește Putin și Federația Rusă”, a spus Iohannis, într-o declarație de presă susținută joi.

Întrebat de jurnaliști despre  rata inflației care este una record, șeful statului a răspuns:

Klaus Iohannis: Dați-mi voie să răspund într-un cadru un pic mai larg: Inflația este doar un factor, un răspuns simplu: Da, am toată încrederea că Guvernul a luat și va lua măsurile care se impun.

Dar de ce am ajuns aici? Nu pentru că cineva a lucrat prost sau nu și-a făcut treaba. Aceste lucruri și crizele care urmează, pentru că specialiștii spun că vor continua, pe plan global, toate acestea au o singură cauză: Războiul lui Putin împotriva Ucrainei.

Problema nu este una românească, este una globală. Și în SUA inflația se apropie de 10%. În țările din Europa e la fel de mare. Și aseară am avut o discuție cu premierul, mi-a prezentat măsurile pe care le pregătesc ei. Să fim realiști.

Crizele nu se vor termina mâine, vor continua. În unele situații se găsesc anumite soluții, dar nu este cazul să aruncăm vina asupra Guvernului, Parlamentului, clasei politice. Vinovat este Putin care a declanșat acest război împotriva Ucrainei. Pentru români este important să știe că acest Guvern își dă silința și a găsit soluții bune.”

Fostul premier și președinte al PNL, Ludovic Orban, l-a taxat imediat pe șeful statului pentru declarațiile făcute:

”Ce perfidie! Ce dezinformare! Ce politicianism!

Chiriașul de la Cotroceni, între interminabile dispariții și tăceri, se mai căznește când și când să ne convingă că încă mai deține cineva funcția de președinte. După multe ieșiri în decor ale ”pierdutului în timp și spațiu” înțelegi și mai bine vorba lui Boethius: dacă tăcea, filozof rămânea.

Zicerea de astăzi este o asemenea mostră de inadecvare și de lipsă de responsabilitate. Ne spune înălțimea sa că singurul vinovat de inflația din România este războiul lui Putin. Că guvernul, majoritatea parlamentară nu au nicio vină ( despre președinte nicio vorbuliță, că, nu- i așa, președintele nu răspunde de nimic).

”Pentru români este important să știe că acest guvern își dă silința și a găsit soluții bune” își încheie minuscula sa alocuțiune cel care probabil a făcut singur cumpărături ultima oară în vizita la piramide.

Prima observație pe care o am de făcut este că cifra de 13,8% o reprezintă rata anuală a inflației, nu rata inflației din aprilie, raportată la luna martie, luna de după declanșarea războiului.

Adică, domnule manipulator șef, creșterea inflației în România nu este declanșată de război. Cel mai bun exemplu pentru acest adevăr evident este rata anuală a inflației din luna martie, de 10, 2% ( adică prețurile au crescut în România cu 10,2% în anul de dinaintea declanșării războiului ).

Este adevărat că declanșarea războiului a provocat o creștere suplimentară a inflației, dar inflația la noi era deja mult prea mare încă dinainte de izbucnirea războiului. Și, pentru inflația de dinainte de izbucnirea războiului, este vinovat , cu siguranță, guvernul, președintele, majoritatea parlamentară și BNR.

A doua chestiune pe care vreau să o scot în evidență este aceea că și în conjunctura internațională provocată de război guvernul are obligația să ia măsuri pentru a asigura sănătatea economiei românești.

Lucru pe care guvernul nu l- a făcut. Și, această realitate ne este relevată în fiecare zi, când mergem la piață, la supermarket, la benzinărie etc.

Nu pot să nu remarc și modul silogistic pervers în care pune problema Werner. Putin este de vină. Adică. dacă cineva îndrăznește să spună că de vină este președintele, guvernul sau majoritatea parlamentară, ar însemna că neagă vinovăția lui Putin.

Adică, cine critică guvernul este cu Putin. Sunt convins că orice om de bun simț nu cade în această capcană de interpretare.

În final, o urătură pentru nepăsătorul privitor de la distanță al traiului nostru de zi cu zi: dacă tot te doare la bască de noi, dacă tot n- ai mișcat un deget ca să îndrepți ceva, măcar lasă- ne…” – a fost mesajul lui Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei.