IPS Teodosie, dacă este morală donarea de organe: ”Alea pereche, da, alea nepereche, nu”

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, și-a exprimat opinia despre donarea de organe în cadrul unei emisiuni la un post de radio la care participă regulat.

Întrebat despre acest subiect, el a declarat că donarea de organe este morală atunci când este vorba despre organele pereche, cu condiția ca aceasta să nu afecteze viața donatorului. În schimb, consideră că donarea organelor nepereche nu este morală.

„Organele nepereche nu este moral să le donăm, dar organele pereche, dacă suntem conştienţi că nu ne afectează viaţa noastră biologică, putem să le dăm. Cum sunt rinichii, adeseori se fac donaţii de rinichi”, a declarat arhiepiscopul Tomisului în emisiunea la care participă în mod regulat.

Potrivit statisticilor publicate la sfârșitul lunii aprilie de Agenția Națională de Transplant, numărul donatorilor de organe s-a dublat în prima parte a acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

De la începutul anului și până pe 25 aprilie, au fost prelevate organe de la 26 de donatori aflați în moarte cerebrală și au fost realizate 75 de transplanturi, majoritatea renale și hepatice. În două cazuri, plămânii prelevați au fost trimiși la spitale din străinătate pentru transplant.

Ulterior publicării acestor statistici, Agenția de Transplant a anunțat că, în ultimul weekend din aprilie, cinci familii au acceptat donarea de organe și țesuturi, oferind astfel o nouă șansă la viață pentru 20 de oameni. Agenția a descris această acțiune drept un adevărat „maraton” pentru viață.

Publicitate