ISJ Neamț menține ilegal o persoană pe un post de conducere și ascunde ”sub preș” informații de interes public

Scriam în urmă cu câteva săptămâni despre faptul că la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Neamț, DNA investighează mai multe fapte penale referitoare la achiziții și angajări suspecte făcute în ultima perioadă (vezi aici).

Între timp, conducerea ISJ Neamț dorește să țină ”mizeria” sub preș și se folosește de tot felul de tertipuri pentru a nu comunica informații de interes public. Adică, cu alte cuvinte, se dorește ca în spațiul public să nu apară lucruri deranjante pentru cei care vremelnic conduc astăzi Inspectoratul Școlar.

Publicitate

Noi avem mai multe informații legate de presupuse încălcări ale legii la ISJ Neamț, motiv pentru care am cerut conducerii în punct de vedere. Așa cum ne așteptam, conducerea Inspectoratului a refuzat să facă acest lucru, încălcând cu bună știință prevederile legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public.

În schimb, într un răspuns absolut jenant, sub semnătura Inspectorului General Florentina Moise, ni se cer informații și date personale ale celor din redacția noastră precum și faptul că, pentru că am scris despre ancheta DNA, trebuie demonstrăm că suntem de bună credință pentru a avea acces la acele date. Adică, să scriem ”de bine”, bănuim…

Trecând peste ridicolul acestei situații nemaiîntâlnită până în prezent la o altă instituție locală sau centrală, o să vă prezentăm mai multe informații pe care le deținem cu privire la încălcări vătite ale legii care se petrec la Inspectoratul Școlar Județean Neamț.

În episodul de astăzi vom vorbi despre situația unei persoane din cadrul Inspectoratului care ocupă o poziție importantă de conducere în mod ilegal.

Este vorba de postul de contabil șef al ISJ Neamț care este ocupat fără ca persoana respectivă să dețină avizele și documentele necesare ocupării acestei funcții.

În fapt, doamna Elena Focșăneanu ocupă funcția fără a deține certificat SEC, care trebuia obținut de către conducătorii compartimentelor contabile inclusiv din cadrul instituțiilor publice din subordinea ministerelor, așa cum prevede legea finanțelor publice, nr. 500/2002, și OMFP nr. 496/2014.

Mai grav este că atât conducerea ISJ Neamț cât și membrii Consiliului de Administrație cunosc acest lucru de câteva luni, dar acceptă situația, fără a face demersurile legale.

Se pare că la ISJ Neamț restpectarea legii este opțională și nu știm dacă există un interes ascuns ca această funcție să fie ocupată de către o persoană care nu are dreptul, conform prevederilor legale.

Astfel, fondurile publice de care dispune ISJ Neamț sunt gestionate de către o persoană care nu mai are acest drept deoarece nu are autorizarea obligatorie cerută de legislația în vigoare.

Întâmplătir sau nu, doamna Elena Focșăneanu este și om politic, candidat pe listele PNL la Consiliul Județean Neamț (foto), iar Inspectorul Șef al ISJ Neamț – Florentina Moise (PSD), pare să colaboreze de minune cu doamna liberală.

Într un episod viitor vă vom prezenta câteva detalii despre achiziții dubioase dar și informații absolut picante despre cum un om politic a bătut cu pumnul în masă pentru ca o colegă de partid să ajungă pe un post cheie în această instituție dar și despre o ”afacere de familie” care merge unsă, ca pe roate: fiul facturează iar mama… decontează.

Publicitate