Jackie Chan și actrița din ”Memoriile unei gheișe”, promotori ai iei românești

Ambasada României la Beijing a transmis, astăzi, de Ziua Internaţională a Iei, un mesaj şi o fotografie inedită cu actorii Jackie Chan şi Ziyi Zhang, cunoscută din ”Memoriile unei gheişe”, îmbrăcaţi în cămăşi tradiţionale românești.

Două simboluri ale cinematografiei universale actuale, originare din China, îndrăgostite de IA ROMÂNEASCĂ”, acesta este mesajul postat de către Ambasada României la Beijing.

Publicitate

Nu este prima dată când actorul Jackie Chan se îmbracă în port tradițional românesc. În anul 2014, când a venit pentru prima dată în România, la Gala Filmului Chinezesc, actorul a purtat o ie românească, albă, cu motive florale albastre.

Element de identitate națională și de contribuție necontestată a poporului român la patrimoniul de valori universale, IA ROMÂNEASCĂ este sărbătorită în corelație cu un moment unic al tradițiilor populare ancestrale: SÂNZIENELE sau „noaptea cerurilor deschise”.

Marcăm astăzi, așadar, Ziua Universală a IEI, piesa centrală a portului popular românesc, deopotrivă simbol al creativității și al feminității.

Deseori uitată în lăzile de zestre ale bunicilor pentru a fi descoperită de fiecare dată cu aceeași fascinație și atingere magică, redescoperită de mari pictori ai lumii, reinventată de designeri de renume și inclusă în colecțiile lor exclusiviste, purtată cu demnitate și noblețe de Regina Maria în marile capitale ale lumii ca simbol suprem al poporului pe care îl reprezenta, IA ROMÂNEASCĂ rămâne un reper central al spiritualității românești.

Din in sau borangic, cu modelele sale unice redând ciclurile esențiale ale vieții, IA oglindește creativitatea românilor și sentimentul acestora de apartenență la comunitățile lor, prin modele specifice fiecărei zone geografice.

Asociată identității românești, exemplu de meșteșug, pasiune și dăruire, IA are darul de a aduce o atingere magică și o vibrație aparte oricui are șansa de a-i descoperi frumusețea unică, dincolo de tradiții și frontiere culturale”, se mai arată în mesajul Ambasadei.

Publicitate