Jandarmii au amendat cu sume uriașe un grup de copii cu icoane, în timpul paradei LGBT! – FOTO

Pe data de 15 iunie 2024, marșul Cluj Pride a atras câteva sute de participanți în Piața Unirii din Cluj-Napoca, unde aceștia și-au făcut simțită prezența încă de la ora 14:00.

Înarmați cu steaguri multicolore și mesaje de susținere pentru comunitatea LGBT, participanții au plecat în marș prin centrul orașului, informează activnews.ro.

În timpul marșului, un grup de tineri a ales să își exprime convingerile religioase într-un mod pașnic. Cei patru minori și un tânăr de 18 ani au afișat două icoane, un steag anticomunist și un banner cu chipul lui Iisus Hristos.

Aceștia s-au poziționat pe trotuar, fără a striga sau a provoca în vreun fel participanții la marș.

Reacția activiștilor LGBT a fost promptă și ostilă. Membrii marșului i-au huiduit pe tineri, manifestându-și dezaprobarea față de prezența simbolurilor religioase. În scurt timp, un jandarm a intervenit, amendând tinerii cu 1.500 de lei. Potrivit altor surse, icoana pe pânză a fost mototolită brutal de jandarm.

Organizația Radical Entourage a condamnat ferm acțiunea autorităților, criticând intervenția lor.

„Un grup de tineri naționaliști, creștini, format din patru minori și un băiat de 18 ani, a afișat două icoane, un steag anticomunist și un banner cu Hristos, în Cluj-Napoca, pașnic, fără scandări, pe trotuar, în timp ce pe stradă avea loc foarte vocalul marș gay cu mii de persoane. Un ‘erou’ jandarm a intervenit prompt și a amendat toți copiii din grup pe motive halucinante. Orice om întreg la minte ar fi dat maxim un avertisment, și așa o măsură exagerată,” se arată într-o postare pe Instagram.

Într-o țară profund ortodoxă, unde peste 95% din populație se declară creștină, acest incident ridică serioase semne de întrebare despre libertatea de exprimare și respectarea credințelor religioase.

Mulți consideră că reacția autorităților a fost excesivă și nejustificată, iar amenda aplicată tinerilor pașnici este un abuz de putere.

Evenimentul a generat o reacție amplă pe rețelele sociale, unde numeroși utilizatori și-au exprimat solidaritatea cu tinerii și au condamnat acțiunile autorităților și ale participanților la marș care au reacționat agresiv. Această situație evidențiază tensiunile existente în societatea românească între valorile tradiționale și noile mișcări sociale, punând sub semnul întrebării modul în care drepturile și libertățile sunt protejate și respectate.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, critică lipsa de reacție a presei cu privire la incidentele de la Cluj, unde cinci tineri au fost amendați pentru simplul fapt că stat pe trotuar, pe traseul paradei LGBT, ținând la vedere icoane.

”Amendarea tinerilor din Cluj Napoca pentru un protest tăcut și purtarea unor simboluri creștine în preajma vajnicilor luptători pentru „acceptare” post-acceptare și pentru încetarea imediată a „persecuțiilor” cu care se confruntă zi și noapte, a beneficiat de uriașe spații de ignorare în programele televiziunilor noastre vigilente, cărora nu le scapă printre degetele „Breaking/ Alert news”, răsfirate tot timpul, nicio știre esențială, precum:

 Așa funcționează filtrele ideologice care separă nu grâul de neghină, ci neghina de grâu.  
Ca să nu fie lezată neghina, oricum supărată pe grâu”, scrie Vasile Bănescu pe Facebook.

Publicitate