JOS PĂLĂRIA! Singurii pensionari care au renunțat la pensia specială sunt doi foști țărăniști

Eliminarea pensiilor speciale a devenit o prioritate a societății românești și, după alegerile din decembrie 2020, chiar a majorității parlamentare. O lege în acest sens deja a fost votată, iar ea vizează eliminarea pensiilor parlamentare, un privilegiu introdus în 2015, informeaza ziaristii.com.

În ultimul an au existat însă și doi beneficiari de pensii speciale care n-au așteptat vreo lege, ci au renunțat din proprie inițiativă la acest privilegiu: Gavril Dejeu (88 de ani) și Liviu Petrina (81 de ani). Primul avea pensie parlamentară, celălalt pensie diplomatică.

Publicitate

Amândoi au fost fruntași ai PNȚCD în anii ’90, când partidul condus succesiv de Corneliu Coposu și de Ion Diaconescu reprezenta o forță politică și un reper moral în România.

Plecat din PNȚCD după ce acesta a fost capturat de Aurelian Pavelescu, Liviu Petrina a fondat o nouă grupare politică: Partidul Corectei Guvernări (PCG). Una dintre prevederile din Programul Politic al PCG este eliminarea pensiilor speciale.

Petrina, președinte executiv la PCG, a început cu exemplul personal: a renunțat, oficial, la pensia specială de diplomat, care la momentul respectiv (1 februarie 2019) se ridica la 6.213 lei. Ca să nu rămână doar o intenție, Liviu Petrina a făcut o declarație notarială în acest sens, pe care a depus-o apoi la Casa de Pensii.

Renunțarea la pensia specială se înscrie în linia moralei creștine pe care fondatorii PCG vor s-o imprime în activitatea lor politică. Motivele explicite ale acestui gest sunt cuprinse în declarația notarială semnată de Liviu Petrina (pe care o redăm cu protejarea datelor personale).

La începutul acestui an, Gavril Dejeu, fost ministru de Interne în două guverne ale Conveției Democrate – Guvernul Ciorbea (1996-1998) și Guvernul Radu Vasile (1998-1999) -, a trimis o adresă oficială Camerei Deputaților prin care renunța „irevocabil” la pensia specială de fost parlamentar.

Gavril Dejeu, care trăiește în Sibiu, a avut două mandate de deputat din partea PNȚCD: 1992-1996 și 1996-2000. „Indemnizația pentru limită de vârstă”, cum este numită oficial pensia specială a parlamentarilor, atinge aproape 10.000 de lei (circa 2.000 de euro) pe lună în cazul celor cu două mandate complete.

Gavril Dejeu a fost primul fost parlamentar, aflat în pensie, care a renunțat la acest privilegiu oferit de lege.

Publicitate