Kaufland, amendat cu 3.000 euro după ce a livrat poze cu un Șef din Poliție venit la cumpărături cu mașina de serviciu

Manuel Nacu a renunțat la funcția de inspector-șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, în septembrie anul trecut, după ce filmările au apărut în spațiul public iar oficialii Inspectoratului General al Poliției Române au anunțat verificări, informează Libertatea.ro.

Imaginile în care fostul șef al IPJ Vaslui era surprins în parcarea a două supermarketuri din Huși, localitatea de domiciliu a ofițerului, cu mașina poliției, o Dacia Duster, au fost făcute publice de site-ul curentul.info, în luna august anul trecut.

Una dintre filmări era realizată de un martor aflat în parcare. În schimb, celalaltă era captată cu telefonul mobil după înregistrarea camerei de supraveghere a magazinului Kaufland.

În prima filmare, ofițerul era surprins în ținută lejeră – pantaloni scurți, tricou – după ce iese din magazin cu o sacoșă de cumpărături și urcă la volanul autoturismului de serviciu.  Manuel Nacu, surprins cu mașina poliției la cumpărături În cea de-a doua filmare, Manuel Nacu este înregistrat în timp ce coboară din mașina de serviciu, alături de soție, și merg la cumpărături.

Comisarul-șef s-a adresat, în schimb, companiei Kaufland, reclamând scurgerea înregistrării în spațiul public. Vulnerabilitatea a fost sesizată Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDC) de către oficialii Kaufland România.

„Investigația a fost demarată ca urmare a unei notificări de încălcare a securității datelor care a fost transmisă de operator în baza dispozițiilor art. 33 din Regulamentul (UE) 2016/679. Astfel, operatorul Kaufland România SCS a fost sesizat de o persoană vizată asupra faptului că o înregistrare video ce conținea imagini cu persoana sa din parcarea unuia dintre magazinele deținute de acest lanț comercial a apărut pe pagina web a unui ziar local”, au precizat oficialii ANSPDCP

Cum s-a scurs înregistrarea Potrivit autorității, în urma investigației efectuate, s-a constatat că managerul de magazin a permis accesul unui angajat în camera de monitorizare, care a captat, cu telefonul personal mobil, imagini ale înregistrărilor video ce rulau „și le-a transmis prin WhatsApp unui terț”. Ulterior, imaginile au apărut în spațiul public.

La sfârșitul anului trecut, compania Kaufland România SCS a fost sancționată contravențional cu amendă în cuantum de 14.779,80 de lei, echivalentul a 3.000 de euro