Kovesi o investighează pe Ursula von der Leyen pentru vaccinurile din pandemie!

Procurorii europeni condusi de Laura Codruta Kovesi au intensificat investigațiile asupra presupuselor infracțiuni legate de negocierile privind vaccinurile între președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și directorul general al Pfizer, Albert Bourla.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Parchetului din Liège, ancheta a fost preluată de către Parchetul European, care investighează acum acuzații grave împotriva lui Von der Leyen.

Publicitate

Documentele legale consultate de POLITICO și declarațiile purtătorului de cuvânt al parchetului din Liège indică faptul că von der Leyen este investigată pentru „interferență în funcțiile publice, distrugerea de SMS-uri, corupție și conflict de interese”.

Această investigație vine după o plângere penală inițială depusă de Frédéric Baldan, un lobbyist local cu legături într-un grup vaccino-sceptic.

Afirmațiile lui Baldan se bazează pe presupusa schimbare de mesaje text între von der Leyen și Bourla în perioada negocierilor privind achiziționarea de vaccinuri pentru UE, în timpul pandemiei de Covid-19, într-o afacere denumită „Pfizergate”.

Ancheta derulată acum de Parchetul European ar putea aduce mai multă lumină asupra acestui caz și ar putea afecta în mod serios reputația și poziția lui von der Leyen în cadrul Comisiei Europene.

În contextul investigației, se estimează că Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, ar putea solicita confiscarea telefoanelor și altor materiale relevante din birourile Comisiei Europene sau din alte țări din Europa, inclusiv Germania, țara natală a lui von der Leyen. Cu toate acestea, Comisia Europeană a refuzat să comenteze conținutul SMS-urilor sau să confirme existența lor.

Această investigație recentă subliniază îngrijorările cu privire la transparența și corectitudinea procesului de achiziție a vaccinurilor în UE. Deși inițial contractul cu Pfizer era considerat un succes pentru UE, dezvăluirile ulterioare, inclusiv cele privind dozele irosite în valoare de cel puțin 4 miliarde de euro, au ridicat semne de întrebare asupra modului în care au fost gestionate negocierile și implementarea contractului.

Parchetul European (EPPO) a confirmat că investighează achiziția de vaccinuri împotriva COVID-19 în Uniunea Europeană încă din octombrie 2022, iar acum este explicit menționat acordul comercial cu Pfizer ca obiect al investigației.

Cu toate acestea, niciun acuzat nu a fost identificat până în prezent în legătură cu acest caz, iar detaliile ulterioare ale investigației rămân de așteptat.

Publicitate