La Piatra-Neamț taxele și impozitele se pot reduce la jumătate! Luati exemplu de la Oradea

Primarul municipiului Piatra-Neamț, liberalul Andrei Carabelea, a anunțat că va consulta mediul de afaceri pentru a discuta despre taxele și impozitele care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024 și care în principiu vor crește cu 13,8%.

Înainte de această întâlnire, dorim să informăm administrația Carabelea, mediul de afaceri dar și simplii cetățeni plătitori de taxe și impozite locale, că taxele locale pot crește cu un procent mai mic, nu neapărat cu 13.8%.

Pe la emisiunile la care este abonat aproape zilnic, Carabelea spune că legea îl obligă să indexeze nivelul taxelor și al impozitelor cu rata inflației. Doar că, ce să vezi, alte primării au găsit soluția legală de a diminua aceste impozite, care în multe situații sunt împovărătoare pentru populație și pentru mediul de afaceri.

În urmă cu jumătate de an scriam despre faptul că primăria Oradea, una din cele mai performante administrații locale din țară, a reușit să găsească soluția de a reduce povara taxelor.

Am scris acel articol tocmai pentru ca și Andrei Carabelea să ia exemplul primăriei Oradea, despre care spunea la început de mandat că oamenii performanți de acolo îi sunt deja mentori.

Ghinion însă, Andrei Carabelea nu a dorit să ia exemplu primarului de la Oradea pentru a reduce taxele și impozitele pietrenilor.

Soluția celor de la Oradea a fost deja pusă în practică și este următoarea:

„La clădirile de locuit avem o indexare cu 13,8%, indexare care este obligatorie pe toate categoriile de impozit. Dar, am găsit o posibilitate ca prin reducerea cotei de impozitare de la 0,118 la 0,111 să atenuăm creșterea inflației, iar efectul asupra valorii de plată a impozitului să fie de 7% în anul 2024”, a explicat conducerea primăriei.

Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal prevede faptul că până la 30 aprilie, în funcție de rata inflației de anul trecut, care este comunicată de Institutul Național de Statistică, taxele și impozitele locale trebuie indexate anual.

„Taxele și impozitele pe 2024 trebuiau să crească cu 13,8%, dar pentru a atenua această creștere, am decis să modificăm acele cote care permit să fie modificate de către Consiliul Local.

Astfel, va fi o creștere de doar 7%, care reprezintă practic o creștere de 4,2% la bugetul local pe anul viitor. Noi am înțeles, ca municipalitate, că motorul dezvoltării unei comunități este mediul de afaceri. Dacă acesta funcționează, societatea și municipalitatea funcționează.

Dacă nu avem un mediu de afaceri bine dezvoltat, nu avem cum să ne dezvoltăm și atunci este clar că trebuie să venim cu măsuri și să susținem mediul de afaceri”, a precizat primarul liberal Florin Birta.

Și Andrei Carabelea a avut această posibilitate, doar că nu a dorit să o facă. Noi sunem că încă mai este timp să revină asupra deciziei și să aplice modelul de la Oradea.

Pe de altă parte, lui Carabelea îi convine de minune ca populația și mediul de afaceri să plătească impozit mai mare la bugetul local, pentru că are de unde cheltui și mai mulți bani.

Pentru cine a uitat, enumerăm doar câteva cheltuieli ”epocale” din mandatul liberalului Carabelea:

  • 100.000 de euro igienizarea sediului PNL de pe B-dul Republicii
  • 100.000 de euro 4 foișoare cu grătare în ștrand
  • 100.000 de euro cele 2 semafoare de la ”Unic”, respectiv ”Altex”
  • 400.000 de euro pista de pe stadion
  • 60.000 de euro soft pentru calcucarea intreținerii la blocurile ANL
  • 11.5 milioane de euro/an cheltuiala cu salariile în primărie
  • 226.000 lei închirierea căsuțelor pentru Târgul de Crăciun
  • 45.000 de euro bradul de Crăciun

 

Publicitate