O situație delicată și controversată s-a produs în Suceava, unde părinții unui băiat de 14 ani, aflat în moarte cerebrală, au retras acordul pentru transplantul de organe, care ar fi putut salva viețile altor trei copii grav bolnavi. Decizia lor a fost influențată de discuția avută cu duhovnicul familiei.
Băiatul a suferit o criză neurologică acasă, iar medicii au constatat că acesta nu mai prezenta activitate cerebrală. Tatăl copilului a inițial semnat documentele pentru prelevarea organelor, iar procedurile au fost demarate în spital.
O echipă de medici de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București a fost chemată să preleveze ficatul adolescentului, care urma să fie transplantat la alt copil aflat în stare gravă în capitală.
În paralel, la Iași, alți șase copii care sufereau de diverse afecțiuni au fost evaluați pentru compatibilitatea organelor precum rinichii sau corneele băiatului aflat în moarte cerebrală.
Cu toate acestea, la câteva ore distanță, tatăl adolescentului a anunțat spitalul că familia nu mai dorește să doneze organele. „Familia a refuzat și atunci ne-am oprit. Acum nu se mai poate, respectăm dorința familiei”, a declarat Dan Teodorovici, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Suceava.
Părinții copilului lucrează ca zilieri la Mănăstirea Dragomirna, din localitatea lor de domiciliu. Bărbatul a recunoscut că a discutat cu duhovnicul și că acesta i-ar fi atras atenția că fiul său s-a născut întreg, influențând decizia. Cu toate acestea, medicii din Iași și Suceava susțin că decizia a fost luată în principal de către soția bărbatului.
Dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonator regional al Centrului de Prelevare și Donare Moldova, a declarat: „După discuția cu duhovnicul, au revenit asupra deciziei și au anulat șansele la trei copii, unul în stare gravă de la București, doi de la Iași.
Au fost intimidați cu excluderea de la ritualurile creștinești dacă vor face un astfel de gest, s-au făcut numeroase demersuri, s-a încercat reluarea legăturii cu familia, nu s-a mai reușit revenirea asupra deciziei, inclusiv cu reprezentanții bisericii s-au contactat.”
Reprezentanții Bisericii au precizat că aceasta susține donarea, dar nu prelevarea, și că familia are dreptul să se consulte cu preotul și duhovnicul în astfel de situații. De asemenea, au subliniat că Biserica nu încurajează prelevarea de la donatori în moarte cerebrală, ci de la donatori vii.