La spitalul din Piatra-Neamț, unde au murit arși 10 bolnavi, s-a introdus o taxă de 10 lei pentru vizitarea rudelor!

La Spitalul Județean de Urgență din Piatra-Neamț, cel în care și-au pierdut viața 10 bolnavi în urma unui incendiu devastator, a fost introdusă o taxă de 10 lei pentru cei care doresc să-și viziteze rudele internate.

ACTUALIZARE: Președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, a luat atutudine față de această taxă impusă de conducerea Spitalului Județean: ”Sunt uimit și profund indignat de ideea introducerii taxei de 10 lei pentru vizitatorii care merg la pacienții internați la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț.

Empatizez cu fiecare om care trebuie sa ajungă la patul unui bolnav și nu concep ca pe lângă necazul de a avea pe cineva drag în suferință, să fii nevoit să dai și bani pentru a-l vedea, pentru a-i duce ceva sau pentru a sta de vorbă!

Cer conducerii spitalului să anuleze de urgență această decizie si să elimine această taxă percepută de la aparținătorii celor internați! Este nedrept să le iei bani acestor oameni care fac un efort să ajungă la cei dragi, aflați in suferință.”

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Conform ziarpiatraneamt.ro, taxa are ca scop limitarea intrării vizitatorilor în spital, scopul fiind reducerea riscului de transfer al microbilor din afara spitalului în interior și invers.

În Hotărârea Comitetului Director al Spitalului din data de 19 aprilie, se specifică faptul că cei 10 lei, taxa de intrare, reprezintă contravaloarea echipamentului de protecție necesar accesului aparținătorilor și vizitatorilor în secțiile Spitalului Județean, făcându-se la casieria unității sanitare în zilele de luni – vinerim în intervalul orar 07:00 – 15:00.

De asemenea, se mai precizează că plata contravalorii echipamentului de protecție necesar accesului aparținătorilor și vizitatorilor în secțiile Spitalului Județean, precum și contravaloarea coplății la externarea pacienților se va face la magazia de haine din cadrul Pavilionului Chirurgical și cea din Pavilionul Medicină Internă în zilele de luni – vineri, în intervalul 15:00 – 07:00, precum și în zilele de sâmbătă și duminică și zilele de sărbătoare legală..

Amintim că în urmă cu câteva luni, procurorii Parchetului General au pus sub acuzare zece persoane, printre care şase au îndeplinit succesiv funcţia de manager interimar de spital, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă în formă calificată şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, în cazul incendiului din 2020 de la spitalul din Neamţ.

De asemenea, a fost pus sub acuzare şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

În acelaşi dosar, au fost puse sub acuzare două asistente care îi îngrijeau pe pacienţii bolnavi de COVID-19, pentru că ar fi lăsat fără supraveghere o sursă de foc deschis, o lumânare tip candelă, precum şi medicul şef al Secţiei ATI a spitalului, deoarece nu a luat măsurile necesare pentru asigurarea ventilaţiei în saloanele ATI.

În plus, medicul şef este acuzat că, împreună cu un alt medic din Secţia ATI, ar fi falsificat o adresă privind îngrijirile acordate pacienţilor.