La un Centru Școlar din Tg. Neamț se înlocuiesc plasele de țânțari cu 1,5 milioane de euro!

Un contract încheiat între Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă din Târgu Neamț și o firmă tot din același oraș, ridică serioase semne de întrebare, mai ales datorită obiectului si sumelor semnificative: cu 6.385.000 de lei fără TVA, se vor înlocui plase contra insectelor.

Valiarea totală a fost de 7,5 milione de lei, adică 1,5 milioane de euro, finanțată cu bani de la CJ Neamț!

Publicitate

Achiziția, realizată prin încredințare directă, a ridicat semne de întrebare în rândul comunității locale, dat fiind că valoarea depășește de aproape 24 de ori limita impusă de lege pentru astfel de proceduri, informează newsmoldova.ro.

Conform Legii 98/2016, orice achiziție ce depășește suma de 270.120 de lei ar fi trebuit să fie supusă unei proceduri competitive de licitație.

Obiectul contractului a fost specificat ca fiind servicii de reparații plase contra insectelor, inclusiv înlocuirea profilului de aluminiu, a plasei, a șnurului, demontarea și montarea baghetei de sticlă, precum și a sticlei ferestrelor.

Cu toate acestea, suma exorbitantă de 7,5 milioane de lei este greu de justificat în contextul lucrărilor menționate.

Repararea unei singure plase costă 7.598 de lei cu tot cu TVA contractul prevede 1000 de plase.

Mai mult, firma SERV CONTAB SRL, care a primit contractul în mod surprinzător, are o activitate comercială modestă, cu o cifră de afaceri totală care nu a depășit niciodată suma de 260.000 de lei în perioada 2008-2020.

Un alt lucru care ridică speculații este cel referitor la data și ora la care a fost postat anuțul și răspunsul firmei câștigătoare, care a venit la mai puțin de 1 minut.

De asemenea, firma nu a avut nicio experiență anterioară în câștigarea de contracte publice de această amploare, până în momentul în care a primit contractul în discuție.

Centrele Școlare pentru Educație incluzivă sunt subordonate Inspectoratelor Școlare Județene în ceea ce privește activitatea educațională, dar finanțarea se asigură din bugetele consiliilor județene.

Consiliul Județean Neamț este condus în regim de interimat de Ion Asaftei, însă ”legea” o fac consilierii PSD și cei doi vicepreședinți social-democrați, Dragoș Chitic și Adrian Păduraru.

Un aspect interesant este că firma respectivă are contracte pe bandă rulantă cu Centrul din subordinea CJ Neamț. Repară pereți, vinde detergenți și deodorante, montează pavele, vinde ABSORBANT ALWAIS DUO etc.

Acest subiect ridică întrebări serioase cu privire la transparența și corectitudinea procesului de atribuire a contractelor publice în cadrul instituțiilor de învățământ.

ACTUALIZARE: în urma publicării acestui articolul, Directorul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Târgu Neamț, prof. Grigoriu Ștefan, a trimis redacției următorul

DREPT LA REPLICĂ

”Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Tg. Neamț găzduiește permanent, în internatul propriu, elevi cu dizabilități.

În iunie 2023 s-a constatat că plasele contra insectelor sunt deteriorate la majoritatea spațiilor, identificându-se un număr de 73 de plase care necesitau a fi reparate.

S-au solicitat oferte de pret pe această lucrare si am primit doar una, de la firma SC Serv Contab SRL, în valoare totală de 6385 lei – firma neplătind TVA.

Administratorul de patrimoniu, care este delegat pentru a realiza operațiuni pe SEAP, a realizat anunțul de licitație și a completat eronat câmpul „Cantitatea solicitată” cu 1000 în loc de 1 – un singur pachet cuprinzând reparațiile la toate cele 73 de plase deteriorate.

El nu a sesizat eroarea și nimeni altcineva nu a sesizat, din păcate această eroare. Însă, pentru această lucrare s-a plătit un singur pachet (așa cum o arată și documentele atașate prezentului e-mail), în valoare de 6385 lei.

O plată de 6.385.000 (+ TVA), instituția pe care o coordonez nu ar putea-o efectua niciodată deoarece această sumă constituie bugetul total pe mai mulți ani – școala nu a avut în cont niciodată această sumă de bani.

Cât privește greșeala comisă de angajat, am convocat consiliul de administrație al unității de învățământ pentru formarea unei comisii de cercetare disciplinară.”

Publicitate