”După 14 ani, graţie intervenţiei Primăriei şi Consiliului local al comunei Cozmeşti, prin implicarea personală a primarului comunei, Hristache Sima, a fost preluată anul trecut întreaga clădire.
Cu susţinerea financiară a Consiliului Judeţean, au fost dusă la bun sfârşit construcţia şcolii gimnaziale. Astăzi, elevii şi cadrele didactice din comuna Cozmeşti au cu adevărat o şcoală europeană, cu dotări de înalt nivel„, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Judeţean Vaslui, scrie agerpres.ro.
Este de Cartea Recordurilor ca reabilitarea unei școli comunale să dureze 14 ani. Asta s-a întâmplat cu școala din Fâstâci, comuna vasluiană Cozmești.
Ca o ironie, Piramida lui Keops din Egipt a durat tot cam atâta. În constructia piramidei s-au folosit in jur de 2,3 milioane de blocuri de piatra. Acestea au fost luate de la cariera de piatra de la Aswan, situata la circa 845 de kilometri departare de locul in care s-a ridicat piramida. Fiecare bloc cantareste in medie 2,5 tone, iar piramida in sine cantareste 6,5 milioane de tone, unele surse dând construcția gata în 23 de ani de la începere.
Revenind la școala vasluiană, în cursul anului 2019, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a demarat o anchetă în legătură cu nefinalizarea lucrărilor de consolidare a şcolii „Cezar Botez” din satul Fâstâci, judeţul Vaslui, şi condiţiile în care se desfăşoară cursurile.
Reprezentanţii instituţiei au atras atenţia că elevii învaţă în incinta Ocolului Silvic şi în dispensar, în câteva camere mici aflate în stare de degradare, care adăpostesc câteva clase şi cancelaria şi sunt nevoiţi să meargă la toaletă afară, într-un spaţiu insalubru, fără apă curentă, în timp ce noua construcţie nu poate fi dată în folosinţă.
Lucrările de reconsolidare a Şcolii Gimnaziale din satul Fâstâci au fost câştigate de o firmă în 2006, prin licitaţie. Deşi la vremea respectivă lucrările au început, ulterior, şantierul a rămas blocat. De atunci, clădirea a rămas nefuncţională.
Şcoala construită în localitatea Fâstâci a făcut de-a lungul anilor obiectul mai multor dispute între constructor şi autorităţile locale, care s-au acuzat reciproc de tergiversarea lucrărilor şi de faptul că localul unităţii de învăţământ nu a fost dat în folosinţă.
De la demararea lucrărilor la şcoala din Fâstâci, la conducerea primăriei Cozmeşti s-au aflat trei primari, mai arată sursa citată.