Medicii de la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe au lansat o campanie de conștientizare pentru a demonta câteva mituri legate de unele „leacuri băbești” care circulă în societate și care pot pune în pericol sănătatea oamenilor.
Prin intermediul unei postări pe rețeaua de socializare Facebook, reprezentanții spitalului au identificat câteva dintre cele mai răspândite mituri și au explicat de ce acestea sunt false și pot avea consecințe nedorite.
Unul dintre miturile dezvăluite de medici este legat de utilizarea șosetelor cu oțet pentru a scădea febra. Potrivit specialiștilor, acest remediu nu numai că nu are efectul dorit, dar poate și arde pielea sensibilă a copiilor, putând duce la apariția unor erupții cutanate, mai ales dacă oțetul nu este produs în condiții de siguranță.
Un alt mit infirmat de către medici este acela că aplicarea sării pe o rană ar accelera procesul de vindecare. De fapt, acest lucru poate agrava situația și poate duce la infectarea rănii. Recomandarea lor este să nu punem sare pe rană, ci să curățăm și să tratăm cu atenție astfel de leziuni.
Totodată, medicii au adus clarificări cu privire la utilizarea albușului de ou pentru arsuri. Acesta nu are efecte vindecătoare, ci poate duce la complicații, precum infectarea rănii. Cea mai bună metodă de tratare a unei arsuri este utilizarea apei nu foarte reci, respectând „regula celor 10” – adică apă de 10 grade Celsius, care curge într-un unghi de aproximativ 10 grade, de la o distanță de aproximativ 10 cm, timp de 10 minute.
Un alt mit demontat este cel legat de înghițirea gumei de mestecat. Contrar poveștilor care circulă, guma de mestecat nu rămâne în organism timp de șapte ani. După înghițire, guma va fi eliminată din corp în câteva zile și nu prezintă un pericol major.
Cu toate acestea, medicii avertizează că înghițirea repetată și frecventă a mai multor gume de mestecat într-un timp scurt poate duce la formarea de blocaje în tractul digestiv.
Această inițiativă a spitalului județean din Sfântu Gheorghe vine ca un demers util și necesar pentru informarea corectă a populației și pentru a evita potențialele riscuri generate de folosirea neadecvată a unor „leacuri băbești”.
Medicii încurajează oamenii să apeleze la tratamente medicale dovedite științific și să consulte specialiștii în caz de probleme de sănătate, pentru a evita eventualele consecințe nedorite.