Lege: țigările electronice și dispozitivele de vapat, interzise în unele spații publice închise!

Începând de astăzi, fumătorii de țigări electronice din România nu vor mai putea să le utilizeze în interiorul spațiilor publice închise.

Mai mult decât atât, folosirea acestor dispozitive este interzisă în unitățile de învățământ, în mijloacele de transport în comun sau la locurile de joacă pentru copii, în aer liber sau închise, în zonele publice.

Publicitate

„Se interzice fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. De la prezentele prevederi fac excepție spațiile de deținere în care sunt cazate persoanele private de libertate.”, precizează actul normativ.

Actul normativ aduce completări Legii nr. 201/2016 și Legii nr. 349/2002.

„Se interzice complet fumatul în unitățile sanitare, de învățământ, precum și în cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private”, se menționează în lege.

Însă, în restaurante, baruri și cafenele, în HoReCa,  acestea pot fi încă folosite.

Conform noilor reglementări, fumătorii de țigări electronice vor fi sancționați cu amenzi substanțiale, care pot ajunge până la 15.000 de lei sau li se poate suspenda activitatea. Legea definește țigările electronice ca fiind orice dispozitiv, cu sau fără nicotină, folosit pentru consumul de vapori.

Obligația de a afișa semne de „Fumatul interzis” în toate spațiile publice interioare este, de asemenea, inclusă în noile reguli, pentru a asigura respectarea interdicției.

Această decizie survine pe fondul unei creșteri a preocupărilor legate de sănătatea publică și de impactul pe termen lung al consumului de țigări electronice.

Multe țări, precum Singapore sau Australia, au deja reglementări similare sau chiar mai stricte, demonstrând o tendință globală către restricționarea utilizării acestor produse.

sursa: digi24.ro

Publicitate