Liceenii repetenți care vor să-și continue studiile primesc 300 de lei/lună în invatamantul profesional sau dual!

Ministerul Educației a anunțat astăzi o inițiativă legislativă pentru elevii repetenți, care ar putea să își continue studiile în invatamantul profesional sau dual, informează portalinvatamant.ro.

În conformitate cu noua Metodologie-cadru pentru acordarea burselor școlare, publicată în Monitorul Oficial, acești elevi vor avea posibilitatea de a primi o bursă tehnologică lunară în valoare de 300 de lei, în perioada anilor școlari 2023-2024 și 2024-2025.

Florian Lixandru, secretar de stat în cadrul ministerului Educației, a subliniat că această măsură vine în sprijinul elevilor care, deși au fost declarați repetenți, doresc să exploreze un alt „parcurs educațional”.

Bursa tehnologică, conform noii Metodologii-cadru, reprezintă un sprijin financiar lunar special creat pentru elevii care urmează cursuri în invatamantul tehnologic. Cu toate acestea, în anii școlari 2023—2024 și 2024—2025, bursa tehnologică va fi acordată doar elevilor înmatriculați în cadrul specializărilor din invatamantul profesional, inclusiv dual, nivel 3 EQF/CNC.

Florian Lixandru a explicat motivația din spatele acestei inițiative: „Bursa tehnologică este pentru a încuraja elevii, de a-i atrage în invatamantul profesional. Asta este scopul bursei tehnologice. Dacă un copil care a mers la liceu și a rămas repetent, asta e, poate nu a făcut față nivelului de la liceu, dar a ales să meargă pe zona de invatamant profesional, acesta va primi bursa tehnologică pentru că a optat pentru aceasta.

Cel care a mers la profesional și nu a fost în stare să promoveze, acela e penalizat. (…) E o excepție prin care practic încercăm să-i atragem pe cei de la invatamantul liceal care nu fac față acolo decât să meargă în clasa, să repete clasa a XI-a tot acolo și poate există riscul de eșec și a doua oară.

Atunci el are opțiunea să aleagă invatamantul profesional și mai mult către zona asta, acordându-i acea bursa tehnologică. Copilul vine de la un alt nivel până la urmă. Vine de la liceu și atunci am tras către această zona. Nu sunt cazuri numeroase, sunt excepții.”

Această măsură se încadrează în eforturile Ministerului Educației de a oferi elevilor mai multe opțiuni educaționale și de a-i încuraja să exploreze invatamantul profesional și dual, care poate potrivi mai bine anumitor talente și interese.

Bursa tehnologică în valoare de 300 de lei pe lună reprezintă o oportunitate semnificativă pentru elevii repetenți care își doresc să își continue educația și să își construiască un viitor de succes în domeniul tehnologic și profesional.