Lista bolilor scutite de impozit în România!

Una din marile probleme cu care se confruntă românii este lipsa informației despre drepturile de care pot beneficia, mai ales în cazul unor afecțiuni grave.

Deși cifrele alarmante arată că numărul persoanelor bolnave de diabet este în creștere constantă, există puține cunoștințe despre scutirile de impozite și alte beneficii pe care le pot obține aceste persoane. Acest lucru se aplică și altor boli grave, precum cancerul.

Conform datelor oficiale, peste 1,5 milioane de români ar avea diabet, cu toate acestea, doar aproximativ un milion dintre aceștia urmează tratament împotriva diabetului. Mai mult, aproximativ o treime dintre români se află într-o fază de prediabet, o stare în care nivelul de zahăr din sânge este ridicat, dar nu suficient de mare pentru a fi considerată diabet.

De obicei, diabetul apare după ce persoana trece prin faza de prediabet, ceea ce face acest drum către boală să pară ireversibil.

Cu toate acestea, persoanele bolnave de diabet pot beneficia de scutiri de impozite, în funcție de gradul bolii și de cât de mult a afectat aceasta persoana respectivă. Autoritățile recomandă să se adreseze reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) pentru a obține informații despre scutirile de impozite la care au dreptul.

Procesul de obținere a acestor scutiri implică adunarea unui dosar cu documente relevante, care va fi evaluat de o comisie alcătuită din specialiști. Aceasta comisie va stabili dacă nivelul actual al bolii poate fi încadrat într-un grad de handicap care să permită persoanei bolnave să beneficieze de drepturile corespunzătoare, precum scutiri de impozite și alte beneficii.

Pe lângă bolnavii de diabet, și persoanele bolnave de cancer pot beneficia de numeroase scutiri de impozite și alte drepturi, în funcție de gradul bolii. Membrii comisiei evaluate stabilesc încadrarea bolnavului într-un grad de handicap și, pe baza acestei evaluări, se acordă beneficii precum scutirea de la plata impozitului pe clădire și pe teren, impozitul pe venituri din salarii și indemnizații de natură salarială, sau scutire de la impozitul pe venituri realizate din pensii, activități independente și agricole.

De asemenea, bolnavii de cancer pot beneficia de indemnizații lunare, asistenți personali sau gratuitate pe mijloacele de transport.

În general, persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiază de scutiri de la plata impozitului în România. De asemenea, și alte afecțiuni, cum ar fi cele ale sistemului nervos, inimii, sistemului olfactiv, sau afecțiuni fizice și somatice pot da dreptul la scutiri de impozite. Există și posibilitatea ca persoanele cu boli rare sau HIV/SIDA să fie scutite de la plata impozitului.

Este important ca românii să fie informați cu privire la drepturile lor în cazul unor afecțiuni grave și să se adreseze autorităților pentru a beneficia de aceste beneficii, care pot contribui semnificativ la îmbunătățirea calității vieții în ciuda problemelor de sănătate.

sursa: doctorulzilei.ro