Lovitura năpraznică pe scena politică locală: Carabelea anunță că mai vrea un mandat de primar!

Primarul municipiului Piatra-Neamț, Andrei Carabelea, în timp ce se afla în studioul ”Monitor TV”, a declarat că va candida pentru încă un nou mandat de primar, având nevoie de minim două mandate pentru a termina ce a început.

Andrei Carabelea: ce am început în acest mandat pot termina în minim două mandate. Și nu am de gând să plec până nu termin ce am început. 

Publicitate

Reporter: deci veți candida pentru încă un mandat

Andrei Carabelea: cu siguranță! Ca să lămurim și aceste lucruri pentru că mai apar în piață diverse zvonuri și e bine să aducem claritate.

Nu știm exact la ce s-a referit când a spus că are nevoie de două mandate pentru a termina ce a început, pentru că de numele lui Carabelea se leagă doar câteva proiecte, printre care amintim:

  • desființarea grădinii Zoologice
  • părculețul de joacă în Ștrand
  • traversarea peste calea ferată de la Ștrand
  • premierea angajaților primăriei
  • mărirea numărului de funcționari din primărie de la 238 la 277
  • închiderea părtiei de schi
  • tăierea castanilior din zona Stadionului

Dacă este să ne referim la proiectele de anvergură, cu finanțare europeană, legate de schimbarea iluminatului stradal, montarea stațiilor noi de așteptare, achiziționarea de microbuze electrice pentru transportul în comun, modificarea principalelor artere de circulație de pe marile bulevarde cu benzi unice pentru transportul în comun și reabilitarea de unități școlare, nu sunt proiectele actualului primar Andrei Carabelea, ci ale fostei conduceri a primăriei.

În perioada 2014-2020, în care proiectele europene erau accesate iar banii erau atrași de fosta conducere a primăriei, singura legătură a lui Carabelea cu primăria era să solicite bani de la bugetul local pentru acțiunile Asociației Sens Civic pe care o conducea în acea perioadă.

Așadar nu știm ce proiecte a început actualul primar care să necesite două mandate pentru a le finaliza. Poate se referă la haosul creat cu parcările de domiciliu, cine știe. Prin primărie se discută ca acestea să ajungă la SC Publiserv (societate condusă de un prieten al primarului), nicidecum la primărie, așa cum s-a lăudat edilul.

Mai multe despre activitatea din prima parte a mandatului de primar a lui Andrei Carabelea o puteți citi mai jos:

  1. Desființarea Parcului Zoo din municipiu a reprezentat una din primele și cele mai dezbătute decizii. Condițiile în care trăiau animalele l-a făcut pe primar să ia această hotărâre. În acest moment, o parte din animalele de la Zoo stau în condiții mult mai proaste, fiind mutate în alte cuști, la alte grădini zoo. (vezi articol AICI)

  2. Aparent fără un motiv întemeiat a desființat zona de grătare din ștrandul municipal, acel loc rămânând și astăzi neamenajat. (vezi articol AICI)

  3. A schimbat scările rulante de la Curtea Domnească. Pentru demontarea scărilor vechi, reparaţii ale zonei, montarea scărilor noi şi reautorizarea ISCIR, primăria plătind 700.000 lei (peste 140.000 de euro). (vezi articol AICI)

  4. A crescut datoria publică a municipiului, contractând un nou împrumut, în valoare de 16,6 milioane lei de la bancă, în numele pietrenilor. (vezi articol AICI)

  5. A desființat iluminatul ornamental în timpul sărbătorilor de Paște, iar Piatra-Neamț a fost singurul municipiu reședință de județ din Moldova care nu a avut brad de Crăciun (vezi articol AICI).

  6. A înființat un nou post de Poliție Locală în cartierul Speranța (vezi articol AICI)

  7. Premierea angajaților primăriei a fost printre primele decizii interne luate în cadrul primăriei. După valul de critici și ironii în mediul online, după jumătate de an a renunțat la această idee. (vezi articol AICI)

  8. A decis închiderea centrului în fiecare weekend, chiar și în afara sezonului estival.

  9. Organigrama primăriei a fost modificată, prin decizia primarului mărindu-se numărul de funcționari de la 238 la 277 (39 de noi posturi), fiind înființate încă 10 posturi de conducere în cadrul primăriei. La un prim calcul, 10 milioane de lei este cheltuiala anuală în plus pentru plata acestor noi posturi din organigramă. (vezi articol AICI)

  10. Numărul de consilieri personali ai primarului a fost mărit de la 4, la 6. Au fost înființate, în premieră, posturi de consilieri personali și pentru cei doi viceprimari.

  11. A decis ca Pârtia Cozla să rămână închisă (vezi articol AICI)

  12. Din bugetul orașului, de Paște, locuitorii orașului au primit o caricatură cu primarul Carabelea (vezi articol AICI)

  13. Noul Regulament privind normele de gospodărire, întreținere, curățenie și estetică din municipiul Piatra Neamț a dat naștere la o mare dezbatere în spațiul public. Inițial, au apărut următoarele modificări:

  • interzis: cresterea animalelor si a pasarilor, precum si cultivarea gradinilor de legume si zarzavaturi pe domeniul public si privat al municipalitatii;
  • interzisplimbări cu animale de companie pe domeniul public, fără rufe la balcoane și fără repararea mașinilor pe stradă;
  • interzis: circulatia cu biciclete, motociclete sau alte vehicule in parcuri, cu exceptia pistelor marcate corespunzator;
  • interzis: hrănirea animalelor comunitare (câini, pisici) pe domeniul public și privat al municipiului și/sau creșterea porumbeilor în condominii;

În urma reacțiilor negative din partea populației, primarul Carabelea a renunțat la impunerea unor măsuri de constrângere. (vezi articol AICI)

  1. Mărirea prețului la serviciile de blocare/deblocare a autoturismelor de pe domeniul public la 30 de lei la 50 de lei, explicația primarului fiind accea că această mărire de tarif are rolul de educare și sancționare. (vezi articol AICI).

  2. Deși a impus noi restricții în municipiu prin aprobarea Regulamentelor privind normele de gospodărire și întreținere a domeniului public, primarul a fost primul care le-a încălcat, parcând, în mod repetat, mașina proprie pe trotuar și spațiul verde din fața casei. (vezi articol AICI)

  3. A amenințat opinia publică cu procese în instanță, în cazul în care în spațiul public vor mai apărea fotografii cu mașina acestuia parcată neregulamentar.(vezi articol AICI)

  4. A dispus tăierea castanilor de pe strada Ștefan cel Mare, deși secțiunea lor arată că majoritatea erau sănătoși și nu reprezentau un pericol pentru circulație.(vezi articol AICI)

  5. A decis posibilitatea ca societatea Publiserv să subcontracteze lucrări unor firme private. (vezi articol AICI)

  6. restricționat circulația pietonală pe podul de la piață fără să se apuce de reparația lui dar și pe puntea de la ștrand (cu maxim 10 persoane pe un flux). (vezi articol AICI)

  7. A dispus achiziționarea un autoturism nou, în valoare de 28.000 euro din bani publici. (vezi articol AICI)

  8. A introdus bonul de ordine atât în primărie cât și la Direcția de Taxe și Impozite.(vezi articol AICI)

  9. A ținut închisă Piața Centrală din Piatra-Neamț, pe fondul pandemiei, deși în alte orașe primarii au găsit soluții (vezi articol AICI). Totodată, a cheltuit zeci de mii de euro pentru decuparea pereților și montarea unor geamuri de termopan la piață (vezi articol AICI).

  10. A fost numit șef la Piață aceeași persoană care o administra când aceasta a luat foc. (vezi articol AICI)

  11. În clădirea primăriei s-au ținut, luni de zile, cursuri de zi pentru copiii anumitor salariați, în timp ce restul elevilor din municipiul Piatra-Neamt își desfășurau activitatea școlară doar prin intermediul cursurilor online. (vezi articol AICI)

  12. Licitații întârziate privind serviciul de deratizare, dezinsecție și dezinecție, lucru care a dus la apariția insectelor. (vezi articol AICI)

  13. A propus un proiect de hotărâre care va fi votat la următoarea ședință de Consiliu Local, prin care toate persoanele care doresc să facă mișcare să poată intra pe terenurile de sport din curțile școlilor, în afara programului educațional. (vezi articol AICI)

  14. Amenajarea unui loc de joacă în Ștrandul tineretului, în valoare de 91.000 de euro (proiect asumat de către viceprimarul USR al municipiului). (vezi articol AICI). La o lună de la inaugurare a fost închis după ce o copilă a ajuns la spital (vezi articol AICI)

Publicitate